Bibliotheken, boekhandels en lectuurshops open in coronatijd

23-12-2020

HOORNGIDS | Als het aan Fractie Tonnaer ligt worden de boekhandels, lectuurshops en bibliotheken per direct opengesteld om te kunnen voorzien in de leesbehoefte die er, zeker in deze bijzondere tijden, bestaat bij een groot publiek. Het niet openhouden van deze zaken zou zelfs in strijd zijn met artikel 7 van de Grondwet, dat gewijd is aan de vrijheid van meningsuiting. Per brief is aan burgemeester Nieuwenburg gevraagd aan dit verzoek te voldoen. Zie onderstaand schrijven. 

Geachte heer Nieuwenburg,
Vanwege het coronavirus zijn vrijwel alle winkels gesloten. Uitgezonderd zijn o.a. levensmiddelenwinkels, apotheken en drogisterijen, dierenspeciaalzaken en opticiens. Opmerkelijk vinden wij het dat boek- en tijdschriftenwinkels, al dan niet in combinatie met servicepunten voor pakketten en brieven, gesloten zijn. 
Volgens oud-rechter mr. Willem F Korthals Altes (de Volkskrant, 22 dec 2020) is sluiting van boekhandels in strijd met artikel 7 van de Grondwet, dat gewijd is aan de vrijheid van meningsuiting. Zelfs de Hoge Raad heeft in het verleden bepaald dat het bedrijfsmatig verkopen van boeken bescherming verdient. 

Met uitzondering van supermarkten zijn nauwelijks nog losse kranten, tijdschriften en boeken te koop. In boekhandels met servicepunten voor pakketten en brieven doet zich de vreemde situatie voor dat wel postzegels gekocht kunnen worden, maar tegelijkertijd geen boeken of tijdschriften. Tankstations mogen etenswaren en drank verkopen, maar geen kranten of tijdschriften. 
Fractie Tonnaer wil een lans breken voor het openstellen van boekhandels, lectuurshops en bibliotheken zodat aan de drukvrijheid, persvrijheid en leesbehoefte wordt voldaan. 
Wij willen u vragen toestemming te geven voor het openstellen van boekhandels, lectuurshops en bibliotheken in Hoorn. Met deze toestemming levert u baanbrekend werk en laat u zien dat onze gemeente de grondwettelijke ‘vrijheid van meningsuiting’ ook in dit opzicht respecteert. 

Vriendelijke groet,
namens fractie, Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

Bibliotheek Bibliotheek