Vragen n.a.v. brand aan het Keern in Hoorn

28-12-2020

HOORNGIDS | De brand tijdens kerstnacht die de bewoonster van 43 jaar het leven kostte, waarna de 48-jarige medebewoner, een man die bekend stond als iemand met drugsproblemen en psychoses en door de politie werd aangehouden, heeft tot veel beroering geleid. Over deze man volgden vele speculaties en verhalen in de media. Het heeft een tweetal lokale politieke, de Hoornse Onafhankelijke Partij en VOCHoorn, ertoe aangezet vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders. 

De griffie van de gemeente Hoorn heeft aangegeven de vragen in verband met het reces maandag 4 januari 2021 te behandelen. Zie hieronder de gestelde vragen. 

Geacht college,
In de nacht van 24 op 25 december 2020 heeft een heftige brand plaatsgevonden in een 2 onder 1 kap woning aan het Keern te Hoorn. De 43 jarige bewoonster is hierbij om het leven gekomen. De 48 jarige medebewoner is later die dag door de politie aangehouden en zal op maandag 28 december 2020 voor de Rechter Commissaris worden geleid. 
Allereerst oprechte deelneming aan de familie en andere betrokkenen. Respect ook voor de Hoornse brandweer om de brandende woning in te gaan en de vrouw eruit te halen. Omstanders hebben de bewoonster horen gillen om hulp. Helaas heeft zij het niet overleefd.
Wij willen benadrukken dat wij de politie en O.M. niet in de weg willen lopen bij het strafrechterlijk onderzoek en mogelijke vervolging van de verdachte. Indien antwoorden op onze vragen niet binnen de gestelde termijn kunnen worden gegeven dan begrijpen wij dat.
In de kranten en op social media wemelt het van de berichten dat er in het laatste half jaar vele problemen zijn geweest met de aangehouden man. Een greep uit die berichten (bron Telegraaf en NHD), waarbij de bewoonster en de bewoner aangepast zijn naar de vrouw en de man:
Buren zijn geschokt en verontwaardigd tegelijk: „Dit zagen we al maanden aankomen. Waarom is er niet eerder ingegrepen? De man was totaal de weg kwijt en terroriseerde de hele buurt”. 
Opluchting dat ze eindelijk verlost zijn van de man.. „We hopen dat hij hier nooit meer terugkomt.” 
„Er zijn meer brandjes geweest, tot ontploffingen van gasflessen aan toe.
De wijkagent, de GGZ, de gemeente, ze zijn allemaal gewaarschuwd. 
De man is kort geleden nog door een arrestatieteam uit de woning gehaald. Er moet heel goed onderzocht worden of de instanties niet hebben gefaald.”
„Zeker te weten” dat de man crack gebruikte. „Hij was psychotisch, zo gek als wat. Hij liep met een zwaard in de rondte, hij stichtte brandjes.” 
Een man toont op zijn telefoon een absurd filmpje van de man. „Dit waren zijn gymoefeningen.” Op het filmpje rent de man over de daken van zijn buren. Hij doet daarbij allerlei sportieve oefeningen en springt van het ene dak op andere. „Rustig slapen deden we allang niet meer. We wisten dat het fout zou gaan, maar dat het de dood van mevrouw zou betekenen, is wel heel erg triest.”
”Maar die man , dat is de bron van alle ellende”, klinkt het verontwaardigd. ,,Die man spoort gewoon niet. Ik heb al ontelbaar veel keren de gemeente gewezen op de problemen. Hij liep af en toe over het dak, gooide bij andere mensen aanstekers door de brievenbus.” 
,,Hij werd de ochtend na de brand door de politie aangehouden in de stad”, is het boze commentaar. ,,Ik bedoel, zij is er heel erg slecht aan toe en hij is plotseling spoorloos.... Dat geeft te denken. Die man is de oorzaak van alle problemen.”
De politie kwam later met de mededeling naar buiten die het verhaal van het familielid bevestigt. Het gaat om de 48-jarige vriend van de vrouw.
,,We hebben zeker veertien, vijftien jaar nooit problemen met deze mensen gehad”, vertelt hij. ,,Tot een half jaar geleden. Toen ging het echt mis met hen, en kwam hij in de problemen. Gedragsproblemen, noem je dat geloof ik.”
Volgens een jong familielid dat de dag na de brand komt aanrijden, was het ’voorspelbaar’ dat het mis zou gaan. Hij vermoedt brandstichting. Volgens hem was de combinatie van de vrouw met de andere bewoner een dreigende ’cocktail’ van problemen.
De voorbije zes maanden zijn er meerdere incidenten geweest, waarbij telkens de man de bron van alle commotie bleek. ,,We hebben hier in oktober nog de politie in de buurt gehad”, aldus een van de buren. Toen werd hij ook aangehouden, om hem tegen zichzelf te beschermen. Dat was wel nodig ook. En er zijn al eerder brandstichtingen geweest.”
Eerdere aanhouding door het interventieteam van de politie op zondagmiddag 4 oktober 2020.

VOCHoorn en HOP hebben de navolgende vragen:
1. Welke zorg- of hulpverlenings- of overheidsinstanties zijn bij de man en vrouw betrokken geweest?
2. Hoeveel meldingen en/of aangiften van overlast door de man zijn er in 2020 bij de gemeente en/of politie binnen gekomen?
3. Zijn alle meldingen binnen de betrokken organisaties gedeeld en welke instantie heeft hierbij de regie gekregen/genomen om tot een adequate oplossing te komen en de overlast te stoppen?
4. Heeft de burgemeester van zijn bevoegdheid gebruik gemaakt om de man (tijdelijk) gedwongen op te nemen en is dit één of meerdere keren geweest. Zo nee, waarom niet?
5. Op 21 mei 2016 overleden in Hoorn een vrouw en 2 jarig kindje. Uit onderzoek door een externe partij bleek onder andere dat instanties niet genoeg hadden samengewerkt. Is hier wel sprake geweest van een goede samenwerking in de hulpverlening? Zo nee, waarom niet?
6. Bent u bereid tot het instellen van een grondig onderzoek door een externe partij als de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, met als doel eventuele fouten of lacunes in de opvang en nazorg in de toekomst te voorkomen en het beleid eventueel te verbeteren? Zo nee, waarom niet?

Wij zien uw antwoorden met belangstelling tegemoet.

Namens VOCHoorn:
Aart Ruppert, raadslid – fractie voorzitter
Met dank aan Peter Peerdeman, raadscommissielid. 
Namens HOP:
Guido Breuker, raadslid

Brand Keern kerstnacht Brand Keern kerstnacht