VOC-beeldmerk op het Grote Noord in Hoorn beklad

Ook protest tekst gekalkt op keien bij standbeeld JP Coen

HOORNGIDS | Zondagavond is het VOC-beeldmerk op het Grote Noord, hoek Nieuwsteeg, beklad met de tekst ’weg met JP Coen’. Ook bij het standbeeld van JP Coen op de Roode Steen is deze tekst op de keien gekalkt.

Op sociale media claimt de organisatie zich noemende ’Building the Baileo’ deze actie. Op Instagram laten zij weten te zullen blijven strijden tegen het standbeeld en verheerlijking van Jan Pieterszoon Coen. De naam van deze organisatie dook ook op bij de protesten van vorig jaar juni tegen het standbeeld van JP Coen in Hoorn. Ook We Promise, een actiegroep die zich met name richt tegen het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen op de Roode Steen, heeft aangegeven de bekladding te ondersteunen.

Het VOC-beeldmerk op het Grote Noord bestaat uit twee platen van gewapend beton met een toplaag van zandcement in verschillende kleuren. Omdat de toplaag afbrokkelde is het beeldmerk in april 2016 uit de bestrating gelicht en voor restauratie afgevoerd naar een bedrijf in Haarlem. In juni van dat jaar is het gerestaureerde beeldmerk teruggeplaatst. Het is nog niet duidelijk of de op het beeldmerk gekalkte tekst ter plaatse kan worden verwijderd of dat het beeldmerk daarvoor opnieuw van zijn plek zal moeten worden gelicht.

Foto’s: Inter Visual Studio 

Weg met JP Coen4 Weg met JP Coen4
Weg met JP Coen Weg met JP Coen
Weg met JP Coen5 Weg met JP Coen5
Weg met JP Coen3 Weg met JP Coen3
Weg met JP Coen2 Weg met JP Coen2
Weg met JP Coen1 Weg met JP Coen1