Gemeentepolitiek 2021

Column van Sjaak Grosthuizen

HOORNGIDS | Soms komt het inzicht na enige tijd pas. Je neemt iets waar, dat anders lijkt dan je voor gewoon hield en dan kan het behoudende deel van je karakter die verandering afwijzen. Niet nodig, in strijd met, te kort door de bocht of puur eigenbelang van de veranderaar zijn de argumenten die in de race om de beste plaatsen in je hersenen verzekeren, maar na kronkelbochten in het laatste deel zijn het dan toch weer andere overwegingen, die de negatieve elementen zodanig de vertraging van het relativeren meegeven, dat een andere conclusie, die we de felbegeerde titel weloverwogen toekennen, winnaar wordt.

Ik bemerkte dit boeiende gedachteproces nadat ik kennis had genomen van een brief van Roger Tonnaer, ondersteund door VVD, CDA en Sociaal Hoorn, aan de bewoners van Risdam-Noord. Wat mij toen het meest prikkelde was dat in de brief gerept werd dat de gemeente iets heel vervelends wilde opdringen aan de nietsvermoedende bewoners van dat stadsdeel. De gemeente communiceerde daar niet over en de gemeente had ook niet eens een voorkeur voor een heel andere plek in de stad waar Roger Tonnaer en zijn fractie, met waarschijnlijk de steun van VVD, CDA en Sociaal Hoorn, zijn voorkeur voor had uitgesproken. Een plek ver weg van zijn eigen wijkje en het wijkje waar hij ontzettend veel mensen kent.

Wat mij toen op het verkeerde been zette was de ouderwetse gedachte dat wanneer je een collegepartij bent en dus zelf een geestverwante wethouder in dat exclusieve groepje hebt, je de ideeën die je als fractie zo briljant vindt in dat college van jouw partij bediscussieerd. Fractie Tonnaer, VVD en Sociaal Hoorn hebben een stevige vinger in de collegiale pap via hun eigen wethouders daar. En de benodigde discussie over het vermaledijde plan van dat college werd ook gevoerd in de raadscommissie- en raadsvergaderingen. Daar vindt het politieke steekspel over alle plannen plaats. Deze gedachte is zo ontzettend 2020! Je moet niet je politieke collega’s van andere fracties overtuigen met goede argumenten, maar de burgers die nog van niets weten. Kijk, de burgers van Hoorn beschikken niet allemaal over een tractor en je kunt moeilijk het mooie groene gebiedje in Risdam-Noord gebruiken voor een massale demonstratie, dus ga je op zoek naar een alternatief.

Op een bepaalde manier is de keuze om een brief te schrijven een gevolg van het coronavirus dat maar blijft rondwaren. Ik bedoel natuurlijk niet dat een van de bijwerkingen is dat je hersenen worden aangetast. Ik hoop gewoon dat dit niet het geval is bij de ondertekenaars van de brief. Wat ik wil zeggen, is dat het door de coronamaatregelen niet meer mogelijk is om bewoners van een bepaalde buurt zover op de kast te jagen met verontrustende mededelingen, dat zij volledig spontaan ter stadhuize komen tijdens de behandeling in een raadsvergadering om met grote vertegenwoordiging het dreigende onheil af te laten wenden. Dit was tot nu toe eigenlijk een beproefde manier van Fractie Tonnaer en VVD en ik meen ook wel eens CDA om hun eigen argumenten wat meer kracht bij te zetten.

Van een beetje invloed van buiten het parlement gaan weinig parlementen onderuit en dat geldt meestal ook voor gemeenteraden. Wanneer het misgaat in de lokale politiek, komt dat vaak door halsstarrigheid van fracties die een nog halsstarriger fractievoorzitter hebben. Dat fenomeen kennen we in onze regio. Nu is iets heel nieuws aan de gang. Er wordt stemming gemaakt tegen het eigen college door halsstarrige fracties, zonder dat die hun eigen wethouders terugtrekken. Hoorn is nu dus een gemeente waar door sommige fracties zowel parlementaire als buitenparlementaire politiek wordt bedreven. Is dat een welkome uitbreiding van echte democratie?

Roger Tonnaer kent in zijn lange periode als volksvertegenwoordiger de truc van wijkbrieven met verontruste mededelingen tamelijk goed. Hij heeft er meermaals mee geoefend en met wisselend succes. Voorafgaand aan de laatste raadsverkiezing heeft hij de samenwerking van VVD daarbij gekregen. Het helpt echt, hebben zij tot hun grote genoegen mogen constateren. Je moet natuurlijk ook wel weten waarover je je brieven schrijft en aan wie. De bomenkap op de Westerdijk zou een mooi voorbeeld hebben kunnen zijn voor Roger Tonnaer, ware het niet dat zijn eigen met enige bombarie in huis gehaalde politicus, de wethouder van bomenzaken is. Maar dit keer met het IKEC betreft het een wethouder van een andere fractie en dan kan het dus.

De Hoornse politiek is helemaal dualistisch geworden. Broodnodige plannen in je eigen college jaren blijven traineren en bevolking opjutten past helemaal in de politieke wind die thans over Europa en de wereld waait. Je berichtgeving aan de bevolking moet alleen een beetje in de buurt van de waarheid blijven en je moet je beperken tot de argumenten die je verhaal ondersteunen. Niet alleen tegen, maar ook wat argumenten voor. Ik kom tot nog een inzicht: Roger Tonnaer eist zoveel aandacht op, hij heeft mij helemaal niet nodig.

Met mensen als Roger Tonnaer heb je straks eigenlijk helemaal geen gemeenteraad meer nodig. Op één vraagje heb ik nog geen antwoord paraat. Zijn de kinderen en gezinnen die je met een IKEC zo goed kunt helpen ook erg geholpen met deze nieuwe politiek?

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column

Reacties
Reactie: (Frank van Rooij)
10-1-2021, 12:22
Een prima stuk van Peter Ursem, hij slaat de spijker op de kop en wijst de terechte schuldigen inclusief hun motivatie aan. De belangen zijn groot, zeker het park moet in huidige of verbeterde vorm blijven, de aantallen bezoekers hiervan legaliseren dat. Wat er voor heel veel andere buurtbewoners ook belangrijk is zijn de overlast die er straks bij zal komen van verkeer, lawaai en luchtvervuiling. Vrijwel iedereen die in de omgeving van het park en sportvelden woont heeft de keus gemaakt om juist daar te wonen door het sport / park. De buurt zelf is al heel erg belast met het aantal scholen, het winkelcentrum en niet in het minst de Basic Fit die onder normale omstandigheden 24/7 365 dagen per jaar open is. De parkeerdruk hier is al enorm, en de Wogmergouw oprijden vooral in de spits is al een hachelijk avontuur, om over het oversteken maar niet te praten. Neen, nog meer belasting kan deze buurt niet aan. Ik hoor of lees trouwens niets over de ruimte die de scholen achterlaten, wat gaan we daar mee doen?

Reactie: (Peter Ursem)
8-1-2021, 16:37
Beste Ted, Ik vind het heel belangrijk dat de burger op tijd en goed wordt meegenomen in gesprekken over zaken die de gemeente met hen voor heeft. Wanneer een fractie vindt dat de wethouders daar onvoldoende rekening mee houdt, is het voor hen niet moeilijk om daar aandacht voor te vragen. Zeker wanneer drie coalitiepartijtjes van mening zijn dat de burger op dit moment onvoldoend is gekend, moet het raar lopen wanneer zij bij hun eigen coalitiewethouders geen gehoor vinden. In de brief aan de bewoners wordt de suggestie gewekt, dat het college zich doof blijft houden voor de aanbevelingen. In dat geval zal men in commissie- of raadsvergadering stevig aan de bel trekken om het alsnog voor elkaar te krijgen. Dat hebben deze partijen niet gedaan. In het verleden is het vaker gebeurd dat twee van deze partijen en zeker Roger Tonnaer wijkbewoners hebben opgejut om met hun steun meer druk te zetten op besluitvorming. Ik vindt deze gang van zaken raar en niet passen binnen de normale omgangsvormen in het politieke wereldje van Hoorn.

Reactie: (Ted van der Bruggen)
6-1-2021, 10:57
Beste Sjaak, Bedankt voor deze bespiegeling. Jij suggereert, in deze overigens fraai geschreven column, nogal wat over de persoon van Roger Tonnaer. Ik denk niet dat dit waar is; althans dat hoop ik van harte. Onze raadsleden heb ik hoog, zij dienen onze belangen. Zij komen op voor de belangen van iedere inwoner van Hoorn, verdiepen zich daarom in alle dossiers, bezoeken vergaderingen en dat allemaal voor een vergoeding die niet echt super is. Wat wij als wijkbewoners begrijpen is dat deze vier partijen verzocht hebben om te onderzoeken of de locatie bij HSV Sport ook een mogelijke bouwlocatie voor het IKEC zou kunnen zijn. Blijkbaar is ‘de locatie bij HSV Sport’ door overijverige ambtenaren opgevat als het hele Sport- en Recreatiepark Risdam-Noord. Hierdoor worden er plannen ontwikkeld om grote delen van het openbare recreatieve gedeelte van het park te bebouwen; de combinatie van vijf scholen, de speelplaatsen en parkeerterreinen vraagt om veel ruimte. Onze eind jaren 70 compact gebouwde wijk zou een stuk groengebied kwijtraken dat juist deze wijk met een laag gemiddeld inkomen zo nodig heeft. Begrijpelijk dat de wijk hiertegen in opstand komt. Jij schrijft terecht dat wij niet allemaal beschikken over een tractor. De mogelijkheid van een demonstratie op het grote openbare veld van dit sport- en recreatiebord wordt door ons wel overwogen. Interessant, omdat demonstreren een grondrecht is, is het om van de gemeente direct dreigende taal te horen; als het fout gaat qua covidhandhaving zullen zij alle kosten op de organisatoren zal verhalen en ….de boetes zullen hoog zijn, zo wordt verteld! Wat wij als wijk Risdam-Noord wél hebben is een mening en goed doordacht ook. In 2019 werd er een wijkbijeenkomst georganiseerd waarbij alle aspecten van het sport- en recreatiepark aan de orde kwamen. Tijdens een drukbezochte avond kon ieder in vijf gespreksgroepen zijn/haar zegje doen. In de periode daarna werd een enquête in de wijk gehouden. Dit resulteerde in een betaalbaar plan om dit park te revitaliseren; het rapport werd aangeboden aan en besproken met wethouder Broersma. Onze inbreng werd op prijs gesteld, ‘goede burgerparticipatie’ wordt dat genoemd. Wat is er mooier dan wijkbewoners die meedenken en meewerken aan een betere leefomgeving? Burgemeester en wethouders laten nu echter in een brief op 18 december weten dat de wijkbewoners geen zienswijze of bezwaar kunnen indienen. Eerst zal de gemeenteraad een besluit nemen over de locatie, zo wordt gesteld. Met dergelijke mededelingen is het duidelijk dat de burgers buitenspel staan! De wijkbewoners worden niet betrokken in het proces van besluitvorming bij dit project waarmee de openbare recreatieve functies van het park de nek om worden gedraaid. Van enige tijdige dialoog met de wijkbewoners is geen sprake. Vanuit de ivoren toren van het gemeentehuis wordt een plan door de strot van de wijk gedouwd. Hopelijk komt men in het gemeentehuis tot andere inzichten. Wijkbewoner, Ted van der Bruggen