Kan HVC ook stoppen met gescheiden afval ophalen?

Amsterdam stopt met apart ophalen plastic afval

HOORNGIDS | In Amsterdam zijn ze er klaar mee. Plastic afval scheiden van de rest hoeft niet meer. Althans, niet meer door de bewoners. Dat zal alleen nog gebeuren bij afvalverwerker AEB, waarvan Amsterdam nu nog de grootste aandeelhouder is. 

Een installatie haalt het opnieuw bruikbare plastic en de drinkpakken uit het restafval, en doet dat beter dan de bewoners. Daarom stopt Amsterdam binnen een jaar met het scheiden van plastic door bewoners.

Machine werkt beter
Het gescheiden ophalen van plastic gaat binnenkort stoppen, omdat de scheidingsinstallatie zo goed werkt dat hij meer plastic scheidt dan bewoners. De installatie haalt ook nog eens precies dát plastic uit het restafval dat bruikbaar is voor nieuwe producten. In de oranje containers voor plastic zat nog wel eens plastic dat daar niet in hoorde, zoals chipszakken en koffiecups. Maar ook plastic speelgoed en etensresten. Daardoor werden soms hele ladingen afgekeurd, zelfs die met veel bruikbaar plastic erin.

Westfriesland
In onze regio wordt het afval verwerkt door HVC. Van de bewoners wordt verwacht dat het afval gescheiden in drie bakken wordt opgeslagen en met een vooraf bepaalde regelmaat aan te leveren door de bewuste bak aan de straat te zetten, die aansluitend zal worden opgehaald door de vuilverwerker uit Alkmaar. Waarbij de vraag rijst of ook HVC binnen afzienbare tijd een dergelijke scheidingsinstallatie in gebruik kan nemen.

Afval nascheiden Afval nascheiden