Stads gesproken

Column van Sjaak Grosthuizen

HOORNGIDS | Er komen stadsgesprekken over een uitermate belangrijk onderwerp. Discriminatie en de relatie met het beeld van Jan Pieterszoon Coen. Het gesprek kan resulteren in verschillende opbrengsten, want er zijn ook verschillende doelen genoemd. Het belangrijkste resultaat lijkt de beslissing te zijn over het wel of niet verplaatsen van het standbeeld van Coen. Belangwekkender zou zijn, dat in Hoorn echte stappen worden ondernomen om discriminatie van groepen van mensen aanzienlijk te verminderen.

Ik heb voorzichtige hoop, want er zijn mensen die zich blijven onttrekken aan gesprekken om de mogelijkheid te overwegen anders geaarde, gekleurde, gelovende, van gender zijnde mensen te zien als gelijkwaardig. Zolang die mensen geen functie uitoefenen waarin zij hun kortzichtigheid als richtlijn kunnen gebruiken, blijft de hoop dat we afstevenen op een fijne inclusieve samenleving. In de stadsgesprekken zullen het voortbestaan van het standbeeld op het plein en die inclusieve samenleving onder de aandacht gebracht worden bij de burgerij van Hoorn.

Wie mogen er mee praten? Ik vermoed dat de gesprekken voor iedereen bedoeld zijn. De nadruk zal worden gelegd op het voeren van gesprekken, niet om het om beurten of door elkaar heen schreeuwen van leuzen en beschuldigingen. Omdat bij voor- en tegenstanders van het beeld van Coen geharnaste actievoerders zijn, zal dat af en toe wat minder makkelijk kunnen worden voor de gespreksleiders. Menno Jas van DRP heeft om dat probleem te omzeilen voorgesteld om de actievoerders, die kortgeleden de nodige herrie hebben getrapt rond het beeld van Coen, alvast maar weg te houden bij de gesprekstafels.

Wie zijn voorstel leest zou licht geneigd zijn hem gelijk te geven. Niemand is gebaat bij herriemakers van wie je vermoedt dat ze geen duimbreed zullen willen toegeven. Maar dezelfde soort ‘die hards’ zitten er ook aan de andere kant van het beeld. Daar zijn mensen bij die net zo’n keel kunnen opzetten en bereid zijn op een vervelende manier hun mannetje te staan. Je zou dus kunnen overwegen om nu al te constateren dat hun bijdragen in het stadsgesprek geleverd zijn. Toch blijf ik dan het gevoel houden dat je een belangrijk punt vergeet. Je wilt in dialoog gaan met alle partijen die een mening hebben. Er moet een podium zijn waar alle stemmen gehoord worden.

Er is ook een voorstel geweest om een referendum te houden. Ik word daar niet gelukkig van. We hebben in Nederland nog bar weinig ervaring opgedaan met referenda en we weten in ieder geval dat er mensen zijn, die handig gebruik maken van dit middel om totaal andere zaken tot onderwerp te maken dan er zorgvuldig verwoord op het stemformulier staat. En daarnaast is het andere doel van de stadsgesprekken absoluut niet gediend met een referendum. Het broodnodige gesprek over discriminatie, het fenomeen dat nog op veel te veel plekken voortkankert. Een meerderheid dat zich in een referendum uitspreekt tegen discriminatie zal maar bij weinig gediscrimineerde bevolkingsgroepen een gevoel van opluchting geven. Hoi, 85,7 % is tegen discriminatie, we kunnen dus gewoon weer de straat op; we kunnen zonder vrees solliciteren onder onze eigen naam; we mogen gewoon ons keppeltje op houden; maar hooguit 14,3 % zal ons vreemd aankijken wanneer we met partner van hetzelfde geslacht hand in hand door de buitenwijk lopen.

Gelukkig wordt het stadsgesprek nauwkeurig en waarschijnlijk heel goed doordacht opgezet, zodat elke bevolkingsgroep daar de vrijheid voelt om te zeggen wat gezegd moet worden. En dan hoop ik van harte dat het na de gesprekken niet over zal zijn; dat we aan de hand van de afspraken die we kunnen maken ook beleid maken, waardoor goede afspraken worden geborgd en lange tijd worden uitgevoerd. Wanneer het enige resultaat zal zijn dat het beeld van Coen wordt verplaatst, dan moet je het stadsgesprek als mislukt beschouwen. De beknotting van de vrijheid om divers te zijn is ook te zien en dat zicht is vele malen ernstiger dan het zien van het beeld van een beknotter van vroeger.

De column wordt elke zaterdag direct na het nieuws van 12 uur door Sjaak Grosthuizen zelf, live op HoornRadio voorgelezen. HoornRadio is in en om Hoorn te ontvangen op DAB+, wereldwijd op hoornradio.nl en app tunein radio.   

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column