Meer geld startersleningen in Hoorn

11-01-2021

HOORNGIDS | Bij het vaststellen van de woonvisie 2020-2025 in oktober 2019 besloot de Hoornse gemeenteraad ook de starterslening in Hoorn uit te breiden. Met ingang van 1 januari 2021 kunnen starters daardoor meer geld lenen om hun eerste woning te kopen. 

Voor woningen tot 225.000 euro konden starters eerder maximaal 40.000 lenen. Dit is nu 50.000 euro. Voor woningen van 225.000 tot aan de Nationale Hypotheekgrens blijft het maximale bedrag 30.000 euro. Starters die een woning van maximaal 190.000 euro via Duokoop kopen (erfpacht constructie), kunnen maximaal 38.000 euro lenen.

Spannende stap
Wie als starter van plan is de eerste woning te kopen in Hoorn kan kijken op www.hoorn.nl/starterslening (http://www.hoorn.nl/starterslening) om te zien of je in aanmerking komt voor de starterslening van de gemeente Hoorn.
Het kopen van je eerste woning is een spannende stap. En als starter is het ook niet altijd makkelijk om een koopwoning te financieren. Om starters te helpen om een woning te kopen, verstrekt de gemeente Hoorn startersleningen. Als je van de bank niet genoeg geld kunt lenen om een huis te kopen, vult de starterslening het tekort aan. Met de starterslening kunnen jaarlijks tientallen starters hun droom waarmaken.

Hoe het werkt
De rente voor de starterslening is aantrekkelijk en staat voor 15 jaar vast. Je betaalt bij een starterslening de eerste drie jaar geen rente en aflossing. Na drie jaar toetst de gemeente je inkomen. Is je inkomen voldoende gestegen? Dan ga je vanaf dat moment rente en aflossing betalen. Is je inkomen onvoldoende gestegen? Dan betaal je opnieuw drie jaar geen rente en aflossing.
De maximale starterslening voor woningen tot 250.000 euro is 50.000 euro. Voor woningen tussen de 250.000 en de 325.000 euro kun je als starter maximaal 30.000 euro lenen. En wil je een woning tot 190.000 euro met erfpacht via Duokoop kopen? Dan kun je maximaal 38.000 euro lenen. Met Duokoop koop je een huis en huur je de grond onder het huis. Het is dus erfpacht. Hierdoor heb je lagere maandelijkse lasten en kun je een iets duurder huis kopen.

De voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor een starterslening van de gemeente Hoorn gelden onderstaande voorwaarden:
Je wilt een woning binnen de gemeente Hoorn kopen;
Je hebt nog nooit eerder een woning gekocht;
De woning kost niet meer dan 325.000 euro (inclusief alle kosten);
Je sluit een hypotheek af onder de Nationale Hypotheek Garantie;
De rente van je eerste hypotheek staat minimaal 10 jaar vast;
Je maakt geen gebruik van een andere regeling (zoals de koopstartregeling van Intermaris).

Je kunt de starterslening via www.hoorn.nl/starterslening (http://www.hoorn.nl/starterslening) aanvragen. Hier vind je ook meer informatie over de starterslening.

Euro's Euro's