Vakantiefeesten voor alle kinderen

12-01-2021

HOORNGIDS | Stichting Netwerk, 1.Hoorn, basisscholen en begeleiders van nieuwkomers hebben voor 70 kwetsbare kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar, een vakantiefeest georganiseerd. Fractie Tonnaer pleit voor het organiseren van kindervakantiefeesten voor alle 5000-6000 Hoornse kinderen in coronatijd. Niet alleen kwetsbare- maar alle kinderen verlangen in deze moeilijke tijd naar sport, spel en onderling contact. Om dit pleidooi kracht bij te zetten heeft de fractie een brief geschreven aan het college van B&W in Hoorn. 

 

Aan: college van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Betreft: pleidooi vakantiespelen in coronatijd voor alle kinderen

Hoorn, 11 januari 2021

Geacht College,

Volgens een krantenartikel in het NHD van 8 januari 2021, ‘Eenzaamheid bij jonge kinderen zorgwekkend’, heeft Stichting Netwerk en Team Sport een vakantiefeest georganiseerd. Aan het vakantiefeest hebben ongeveer 70 kwetsbare kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar deelgenomen. De selectie voor deelname werd gedaan door Stichting Netwerk, 1.Hoorn, basisscholen en begeleiders van nieuwkomers. De spelen werden georganiseerd vanwege schoolachterstand, eenzaamheid, verveling en het gemis aan dagelijks ritme in deze moeilijke coronatijden.

Wij juichen het organiseren van vakantiefeesten toe, maar vinden het moeilijk te begrijpen dat deze feesten alleen georganiseerd worden voor kwetsbare kinderen. Alle Hoornse 5000-6000 kinderen hebben het moeilijk en behoefte aan spel, sport en onderling contact in coronatijd. Trouwens, ook de ouders van de kinderen raken uit hun gewone ritme en hebben moeite om het thuisonderwijs te combineren met hun eigen werk.

Om zowel ouders als kinderen te ontlasten pleiten wij voor het organiseren van kindervakantiefeesten voor alle Hoornse kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Onze fractie stelt voor dat deze kinderspelen door de gemeente, samen met Netwerk en Team Sport, op wijk- en buurtniveau coronaveilig worden georganiseerd. Daarom hopen wij erop dat enthousiaste ouders zoveel mogelijk thuis blijven tijdens de vakantiefeesten.

Netwerk en Team Sport hebben door het organiseren van kinderactiviteiten in het verleden voldoende kennis en ervaring opgebouwd om kleinschalige kinderfeesten voor kinderen succesvol te organiseren. En mocht vanwege de coronamaatregelen het niet mogelijk zijn binnenkort de kinderfeesten te houden, dan kan alvast met de voorbereiding ervan worden gestart.  

De kosten van de kinderfeesten voor Hoornse kinderen kunnen ten laste komen van de egalisatiereserve stimuleringsfonds (coronacrisis € 2,4 miljoen).

Om te voorkomen dat ons voorstel voor het organiseren van kinderfeesten voor alle kinderen vervliegt, vragen wij u om binnen vier weken op ons voorstel te reageren.

Vriendelijke groet,

namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

Spelende kinderen Spelende kinderen