Zorgen over servicebalie NS-station

Fractie Tonnaer wil fysieke verkoop treinkaartje behouden

HOORNGIDS | De Nederlandse Spoorwegen gaan dit voorjaar vele servicebalies opheffen, waaronder station Hoorn. Een kaartje kopen aan het loket zal dan niet langer mogelijk zijn. De Fractie Tonnaer maakt zich ernstig zorgen over mensen die niet gewend zijn om een kaartje te regelen via een online dienstverlening of een kaartjesautomaat. De plaatselijke politieke partij vindt het belangrijk dat de fysieke mogelijkheden bij de servicebalie van de NS bij het station Hoorn blijft bestaan.

Er is nog steeds een grote groep mensen die het nodig heeft dat er fysieke dienstverlening in een redelijk nabijheid aanwezig is. Om die reden vraagt Fractie Tonnaer het college van B&W van Hoorn via artikel 36 vragen of zij hiervan op de hoogte is en zo ja wat haar inzet gaat zijn om deze sluiting te voorkomen. Zie hieronder de verzonden brief. 

Geacht college,
Uit een publicatie in de media blijkt dat de NS voornemens is de servicebalie bij het NS Station in Hoorn te sluiten. Treinkaartjes kunnen voortaan alleen online of via een automaat worden gekocht. 
Alle activiteiten zouden dan moeten plaatsvinden via de digitale weg, informatieverzoeken, toelichting op de z.g. keuzedagen voor senioren bij treinreizen, advies bij vertragingen en overige zaken. Op zichzelf lijken dat hele gewone alledaagse zaken maar voor een deel van de bevolking helemaal niet zo gewoon. Daarnaast zou dit betekenen dat in Noord-Holland Noord ten noorden van NS Zaandam geen fysieke servicebalie meer aanwezig is.
Fractie Tonnaer is tegen sluiting van de servicebalie in Hoorn en vindt het belangrijk dat er fysieke mogelijkheden voor service blijven. Er is nog steeds een grote groep mensen die het nodig heeft dat er fysieke dienstverlening in een redelijke nabijheid aanwezig is. In navolging van de Senioren Partij Alkmaar willen wij het college vragen zich in te zetten voor behoud van fysieke kaartverkoop en service in het NS station en vraagt het college of zij al in gesprek is met de NS over de mogelijke sluiting van het service loket. 

Volgens artikel 36 van het Reglement van Orde de volgende vragen:
1. Bent u bekend met de achteruitgang in de dienstverlening door NS ?
2. Is deze vermindering van de dienstverlening onderwerp van gesprek tussen NS en het college ?
3. Wat is uw inzet om de NS dienstverlening in Hoorn voor onze inwoners, met name voor de inwoners die dit nodig hebben, te behouden ? 
4. Heeft de sluiting van het service- en verkooploket door NS gevolgen voor de bouw van een nieuw station aan de noordkant van het spoor ? 

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Marieke Rijk en Conny Ligthert, gemeenteraadsleden

Stationsgebouw Stationsgebouw