Uitbreiding beschutte werkplekken

Digitale Commissievergadering 12 januari

HOORNGIDS | Betaald werk voor mensen met een arbeidsbeperking is niet iets vanzelfsprekends. Veel mensen uit deze groep die nog wel over arbeidsvermogen beschikken passen (nog) niet in een reguliere baan. WerkSaam heeft namens de zeven Westfriese gemeenten daar een zorgtaak aan. Doordat het aantal nu beschikbare plekken voor beschut werk te weinig is, ontstond een wachtlijst. WerkSaam heeft dat over 2020 willen opvangen door de taakstelling van 2021 naar voren te halen. Daardoor ontstaat nu al vanaf januari een wachtlijst die pas in januari 2022 kan worden weggewerkt. Uitbreiding van het aantal beschutte werkplekken is daarom noodzakelijk, maar het Rijk betaalt alleen voor de reguliere werkplekken. Het extra geld dient dus door de gemeenten te worden opgehoest. Dat zou kunnen door het BUIG-budget (gebundelde uitkering in het kader van de participatiewet) daartoe te gebruiken.

De fracties geven aan hier heel positief over te zijn. Sociaal Hoorn ving op dat één van de Westfriese gemeenten hier niet aan mee wil betalen en stelt voor dit niet ten koste te laten gaan van de Hoornse cliënten. Voor meer partijen wordt dit ervaren als een pijnpunt. Elsbeth Broerse (D66) wil graag inzicht in het aantal mensen die hiermee geholpen worden, omdat dit kort geleden nog werd afgeschaald. Ook René Assendelft (Hoorn Lokaal) zou graag in de toekomst willen kijken om te weten of er genoeg voor de toekomst beschikbaar is.

Wethouder Kholoud Al Mobayed geeft aan dat het belangrijk is dat alle gemeenten meedoen en verwacht ook dat dit gebeurt. Als dit niet het geval zal blijken, komt ze terug bij de Hoornse raad om te zien wat er dan gedaan moet worden.

Wanneer er meer werkplekken moeten komen, komt ze ook terug bij de raad om dit bekostigd te krijgen. Ook zal ze er bij het Rijk op aandringen geld vrij te maken voor deze noodzakelijke voorziening.

Commissievergadering over beschut werkplekken Commissievergadering over beschut werkplekken