Meerderheid stemt in met voorstel Woonakkoord Westfriesland

Digitale Commissievergadering 12 januari

HOORNGIDS | In het Pact van Westfriesland staan ook afspraken over wonen in deze regio. Afgesproken is een regionaal woonakkoord te sluiten tussen de provincie en de zeven Westfriese gemeenten. Het bijbehorende budget is een bevoegdheid van de raad.

Er is een enorme krapte op de woningmarkt en de vergrijzing en het wegtrekken van de jongeren hebben een negatieve invloed op de leefbaarheid en de vitaliteit en daarmee de economie van de regio. Er moet stevig worden ingezet op bouwen van woningen. Vandaar dat er ook al overleg is geweest met ontwikkelaars en woningcorporaties.

De centrale vraag is op welke manier de gemeenteraad ervoor wil zorgen dat de regio Westfriesland een vitale en leefbare regio wordt/blijft. Nico Mast (Fractie Tonnaer) maakt bezwaar tegen het uitgangspunt dat vergrijzing een negatieve invloed heeft op de vitaliteit en leefbaarheid van de stad. Menno Jas (DRP) wijst weer op de grote druk die het bestand aan woningzoekende asielzoekers veroorzaakt. ‘Wat je niet hebt kun je niet weggeven.’

Thomas de Groot (PvdA) verwijt de VVD dat zij in de afgelopen jaren niet erg actief is geweest in het opbouwen van woningbestand voor sociale huur, zoals bijvoorbeeld de flexwoningen.

In het woonakkoord wordt het beschikbaar stellen van woningen voor asielzoekers wel genoemd, maar niet uitgewerkt. Kees Maas (CU) hoopt op een duidelijker aanpak van woningverstrekking voor mensen die uitstromen uit maatschappelijke opvang. Sociaal Hoorn dringt aan op actie en niet alleen plannen maken. Roy Drommel: ‘Het is een papieren tijger, zorg ervoor dat het een echte tijger wordt.’ Ook Karin Hakhoff (VOCHoorn) is blij dat dit niet weer een visie is, maar een akkoord en hoopt op spoedige actie.

De uitlatingen over de hoeveelheid gebouwde en te bouwen woningen leverden een discussie op over wie de Piet toegespeeld moet worden voor het feit dat er nu een tekort aan woningen is. Niek Heijne (D66) ziet schuld bij links en rechts en ziet mogelijkheden om in de hoogte te bouwen. Alle fracties willen echter dat er flink gebouwd gaat worden. 

Wethouder Marjon van der Ven wijst er op dat het nu een regionaal akkoord betreft. Niet alleen voor Hoorn dus. Binnen de regio en de provincie zijn afspraken gemaakt. Ook over het bouwen in het groen, waar de provincie moeite mee heeft. De provincie gaat akkoord met de bouw van 900 woningen per jaar, ook in de kleine kernen. De huisvesting van buitenlandse werknemers is ook door de wens van de provincie toegevoegd aan het akkoord.

Behalve de DRP kunnen alle fracties instemmen met het voorstel.

Debat over Woonakkoord Westfriesland Debat over Woonakkoord Westfriesland