Joelwappies

Column Wally Ooms in Hoorns Nieuwsblad

Terwijl premier Mark Rutte zich tijdens een live televisietoespraak vanuit het Torentje rechtstreeks tot de Nederlanders trachtte te richten, waren op de achtergrond merkwaardige geluiden hoorbaar. Het zette mij ertoe om het geluid van de televisie even uit te doen om te kunnen beoordelen of dat gefluit en de andere primitieve uitingen ook echt van de televisie afkomstig waren. Dat bleek zo te zijn.


Enkele tientallen wappies hadden zich aan de Hofvijver op zo kort mogelijke afstand van het Torentje verzameld om daar joelend, fluitend en met deksels slaand de kijkers deelgenoot te maken van hun aanwezigheid en Rutte zo het spreken onmogelijk te maken. Met deze flapdrollerige manifestatie van onmacht werd het tegenovergestelde bereikt. Of, zoals iemand op Twitter liet weten: ”Die fluitende joelwappies hebben in een kwartiertje meer sympathie geregeld voor Rutte en de lockdown dan tien expertcampagnes hadden gekund.”

Holle vaten
Holle vaten klinken het hardst is een uitdrukking die bij me naar boven kwam. Het deed me denken aan de brullers die in een telefoongesprek je snel wat toeschreeuwen om vervolgens de verbinding te verbreken, zodat je niet de gelegenheid hebt om te reageren. Of de brullers die een vergadering komen verstoren, zodat de woordvoerder het woord niet kan voeren. Of de fluiters en schreeuwers die de voor een microfoon uitgesproken reactie van een politicus verstoren door hersenloos gebrul en gefluit. Het tegenovergestelde wordt ermee bereikt, want je ontwikkelt automatisch een vorm van sympathie voor degene die daar hulpeloos staat te wachten op het moment dat hij of zij zijn zegje kan doen.

Struisvogelpolitiek
Maar dat zal de joelwappies worst zijn geweest. Zij willen ’gewoon’ dat Rutte zijn mond houdt. Dat hij niet de woorden uitspreekt die zij niet willen horen. Dat ze de struisvogelpolitiek kunnen voortzetten. Er is immers in hun ogen helemaal geen sprake van een pandemie. Deze niet serieus te nemen groep noemt het niet meer dan een griepje. Weliswaar mondiaal met vele honderdduizenden doden en een totale overbevolking van de ziekenhuizen, maar dat zijn volgens deze hooggeleerde specialisten alleen maar opgeklopte geluiden vanuit de mainstreammedia. Die zitten in het complot dat erop gericht is alle aardbewoners te vaccineren met een middel waarmee ze te manipuleren zijn. 

Beroepsprotesteerders
De volkomen van het pad geraakte joelwappies die de Hofvijver in Den Haag bevolkten om een statement te maken hebben in ieder geval bereikt dat de toespraak extra aandacht heeft gekregen. Maar zij zijn gehoord. En kunnen weer overgaan tot de orde van de dag: elders protesteren. Want wat inmiddels duidelijk is geworden is dat tot de protesteerders weer bekende gezichten uit de protestwereld behoorden. Het maakt ze niet uit waartegen geageerd kan worden: Zwarte Piet, Rutte, De Jong, het paard van Christus, als er maar geprotesteerd kan worden. Ieder z’n taak in dit leven.

Het Torentje Den Haag Het Torentje Den Haag