De Haai op Visserseiland wordt strijdtoneel

21-01-2021

HOORNGIDS | De omstreden aankoop van De Haai op het Visserseiland in Hoorn heeft al eerder geleid tot een serie vragen aan het college van B&W door drie lokale politieke partijen. VOCHoorn, HOP en Hoorn Lokaal vonden de aankoop door de gemeente niet alleen onverstandig, ze hadden ook moeite met de wijze waarop de verwerving van het gebouw tot stand is gekomen. Aanvankelijk werd een deel van het pand gebruikt door een restaurant, dat daar een marktconforme huurprijs voor betaalde.

Het door de gemeente Hoorn niet verlengde huurcontract met de uitbater van de horeca betekende een jaarlijks verlies van €15.000. Naar de mening van de drie partijen was deze opzegging een bijzonder kwalijke zaak, temeer daar de aanschaf van de Haai de gemeente de komende jaren al tonnen gaat kosten. In de beantwoording van eerdere vragen heeft de gemeente aangegeven dat het pand ’in niet al te beste staat verkeert’, waaruit geconcludeerd mag worden dat er nog grote bedragen gemoeid zijn om het gebouw gebruiksklaar te krijgen. Temeer daar op geen enkele wijze wordt voldaan aan het minimaal vereiste energielabel C. 

Het was voor de genoemde partijen aanleiding om wederom schriftelijke vragen te stellen aan het college van B&W. De vragen hebben betrekking op het gebruik, onderhoud en exploitatie van dit technisch verwaarloosde pand gelegen aan het Markermeer. Zie de brief hieronder.

Geacht College,
Bij de behandeling op 30 juni 2020 van het raadsvoorstel Aankoop De Haai op het Visserseiland hebben de fracties van VOCHoorn, HOP, Hoorn Lokaal, D66, CU, GroenLinks en Sociaal Hoorn gestemd TEGEN de aankoop van dit pand. 
Op 29 september 2020 hebben VOCHoorn, HOP en Hoorn Lokaal schriftelijke vragen gesteld aangaande de verkoop en exploitatie van De Haai. 
In augustus/september 2020 is het pand aangekocht en daarmee gemeentelijk bezit geworden. Drie verenigingen maakten op het moment van aankoop, middels een huurovereenkomst, gebruik van dit pand en betaalden op jaarbasis samen een niet-conforme markthuur van € 1.905,76.

Dit brengt VOCHoorn, HOP en Hoorn Lokaal tot de volgende vragen:
1. Hoe vordert het onderzoek naar het ‘optimaal’ en ‘gewenst’ gebruik van deze locatie en welke potentiële mogelijkheden ziet u inmiddels voor dit pand? 
NB de termen optimaal en gewenst gebruikt u in uw beantwoording van de art. 36 vragen
2. Welke afspraken zijn sinds 30 juni jl. met de 3 betreffende verenigingen gemaakt?
3. In de beantwoording van eerder gestelde schriftelijke vragen geeft u aan dat ‘het gebouw in niet al te beste staat is wat de mogelijkheden enigszins beperkt’. De exacte technische staat van het gebouw zou pas door de afdeling Vastgoed vastgesteld kunnen worden na aankoop.
In welke technische staat heeft de afdeling Vastgoed het pand aangetroffen?
4. Per 1 januari 2023 moet dit gemeentelijk pand minimaal energielabel C hebben.
Hoeveel en welke kosten zijn hiermee gemoeid? Graag uitleg.
5. Hoeveel bedroegen de feitelijke exploitatielasten in 2020?

VOCHoorn, HOP en Hoorn Lokaal zien uw antwoorden met belangstelling en binnen de daarvoor geldende termijn tegemoet.

Met vriendelijke groet,
A.S. Ruppert, fractievoorzitter VOCHoorn
R. Vinkenborg, fractievoorzitter HOP
R. Assendelft, fractievoorzitter Hoorn Lokaal

De Haai De Haai