Hoorn loopt kwart miljoen mis door niet innen precariobelasting

Fractie Tonnaer stelt vragen over kwijtschelden/niet innen precariobelasting

HOORNGIDS | Wie gebruik maakt van gemeentegrond dient daarvoor te  betalen. De heffing daarvoor heet precariobelasting en is van toepassing als een bedrijf of particulier bijvoorbeeld een terras, winkeluitstalling, container of bouwsteiger op grond van de gemeente heeft staan. Volgens Fractie Tonnaer zijn er aan bepaalde ondernemers onrechtmatige toezeggingen gedaan door een inmiddels vertrokken wethouder om niet aan deze plicht te hoeven voldoen. 

Door deze toezegging tot niet innen of kwijtschelding van precariobelasting door de voormalig wethouder en mogelijk ook ambtenaren mist de gemeente Hoorn naar schatting € 250.000,- aan inkomsten. Fractie Tonnaer wil van het college van B&W onder andere weten of deze toezeggingen tot niet innen zijn gedaan en welke maatregelen ze neemt om verhaling te voorkomen. Zie hieronder de brief. 

Geacht College,

Medewerkers/ambtenaren hebben de laatste jaren steeds meer bevoegdheden gekregen om zelfstandig beslissingen te nemen. Het is ons niet bekend in welke mate deze mandatering in de gemeentelijke organisatie is ingevoerd en wellicht te ver is doorgevoerd. 
Al drie, vier jaar is bij onze fractie het gerucht bekend dat een voormalig wethouder en medewerkers op eigen gezag precariobelasting aan belastingplichtigen hebben kwijtgescholden of niet hebben geïnd. Deze toezeggingen zijn door wethouder en ambtenaren gedaan terwijl ze daartoe niet bevoegd waren. Door deze toezeggingen is de gemeente ongeveer € 250.000,-- aan inkomsten misgelopen.
U weet dat alleen het college van Burgemeester en Wethouders beslissingen neemt. Beslissingen in het gemeentelijke bestuur kunnen niet door één of meerdere wethouders worden genomen. Alleen de burgemeester heeft voor de openbare orde en veiligheid een zelfstandige bevoegdheid en kan beslissingen nemen. 
Bovengenoemde kwestie vinden wij zorgelijk en daarom stellen wij de volgende vragen: 

1. Is het vermoeden juist dat door een (voormalig) wethouder en medewerkers/ambtenaren toezeggingen zijn gedaan over het niet innen of kwijtschelden van precariobelasting?
2. Waren ze daartoe bevoegd en zo niet, welke maatregelen neemt u tegen deze onrechtmatige toezeggingen?
3. Als het vermoeden wordt bevestigd, hoe lang heeft het college kennis van het onrechtmatig kwijtschelden of niet opleggen van precariobelasting en waarom duurt het zo lang voordat hiertegen wordt opgetreden? 
4. Klopt onze schatting dat de gemeente Hoorn ongeveer € 250.000,- aan inkomsten is misgelopen? 
5. Begrijpt het college dat door het niet opleggen, kwijtschelden of niet innen van precariobelasting precedentwerking dreigt met grote nadelige gevolgen voor de gemeente?
6. Gaat u alsnog, met terugwerkende kracht, over tot oplegging of inning van precariobelasting?
7. Welke maatregelen neemt u of zijn inmiddels genomen om herhaling van onrechtmatige toezeggingen te voorkomen?

Vriendelijke groet, 
namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

Terras Terras

Reacties
Reactie: (ruud canters)
26-1-2021, 18:32
Namen en rugnummers aub