D66 Hoorn wil onderzoek fraude sociale huur

29-01-2021

HOORNGIDS | D66 Hoorn is nogal geschrokken van een recent artikel in de NRC, waaruit blijkt dat er in Nederland mensen in sociale huurwoningen zitten die meer dan 5, of soms zelfs meer dan 10 koopwoningen bezitten. Zie daarvoor ook https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/26/huren-van-de-corporatie-terwijl-je-59-panden-bezit-a4029306 (https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/26/huren-van-de-corporatie-terwijl-je-59-panden-bezit-a4029306)

Dit verontrustende bericht is voor D66 Hoorn aanleiding om het college van B&W vragen te stellen, die hieronder te lezen zijn. 

Geacht college,
D66 heeft kennis genomen van het volgende bericht, als gepubliceerd door het NRC op 26 januari jongstleden;
Sociaal huren, met een pied-à-terre in de grachtengordel - NRC, 

waaruit blijkt dat het in Nederland mogelijk is om bezitter te zijn van meerdere woningen, soms zelfs meer dan 10, en ondertussen officieel in een sociale huurwoning te wonen. Het is duidelijk dat het wettelijk moeilijk optreden is tegen zulke personen door de huurbescherming. Deze is wat ons betreft echter niet bedoeld om genoemde excessen óók te beschermen.
Wij zijn hier erg van geschrokken, en hebben aan de hand hiervan de volgende vragen:
 Bent u met ons eens dat geschetste situatie enorm ongewenst is, nog los van de vraag of het juridisch in orde is?
 Weet u of er in Hoorn voorbeelden van soortgelijke situaties zijn?
a. Zo ja, kunt u hierover in gesprek treden met de woningcoörporatie(s) om na te gaan wat er eventueel al aan gedaan wordt?
b. Zo nee, kunt u in gesprek treden met de woningcoörporatie(s) om na te gaan of dit het geval is? En als dit het geval is, zie a.
 Ziet u mogelijkheden binnen de huidige wet(ten) om op te treden tegen soortgelijke ongewenste situaties, en zo nee, ziet u als gemeente mogelijkheden om deze alsnog via regelgeving te creeëren? Is het bijvoorbeeld mogelijk om vaker dan alleen bij intrede te toetsen op inkomen? En is het dan mogelijk om de huur (versneld) te verhogen?
In afwachting van uw antwoord.
Met vriendelijke groet,
Niek Heijne D66

Westerdijk de witte panden 2 Westerdijk de witte panden 2