Een goede raad voor een goede raad

Column van Sjaak Grosthuizen

De verkiezingen komen er aan. Ik bedoel de verkiezingen voor gemeenteraad. Dat duurt toch nog een tijdje? hoor ik je denken. Een voor de hand liggende gedachte. Ik dacht ook zo, ware het niet dat partijtjes daar nu al mee bezig zijn, tussen de regels door of openlijk, doch steevast heftig ontkennend. Ja, die Hoornse politici kunnen er wat van. Ik voel de behoefte om onze politici wat tips aan de hand te doen.

Beste politicus, je hebt natuurlijk zelf ook al wat bedacht, al zijn dat vaak doorzichtige trucjes. Gelukkig zijn er ook al de wat meer slimme, geslepen of geniepige handelingen of uitspraken. Ik ga niet man en paard noemen bij geconstateerde gevallen. Dat is namelijk koren op de molens van de fracties die zich nu al inspannen om de aandacht van de toekomstige kiezers te trekken en ik wil niemand bevoordelen.

Ik moet zeggen, dat ik meer de liefhebber ben van de subtiele trucjes.  Daarmee wordt de nietsvermoedende kiezer het gevoel gegeven dat hij of zij iets heel belangrijks gaat doen voor de stad. Jij dient als kandidaat uit te stralen dat alleen de keuze op jou verantwoord is. Sterker nog: je moet de argeloze burger de gedachte inprenten dat het ontzettend belangrijk is om te gaan stemmen en dat er maar één keuze mogelijk is: jij.

Er lopen hele volksstammen rond die nu nog geen begin van een idee hebben waarop of op wie gestemd moet worden voor de gemeenteraad. Je moet als politicus beseffen dat dit niet vreemd is. In Hoorn zijn er 14 fracties en een aantal ervan bestaat uit slechts één lid. Dat is in de regel het lid dat eerst van een andere fractie deel uit maakte, maar omdat die persoon ongeveer de enige was die zijn volle verstand gebruikte en er daarom voor koos om alleen verder te gaan. Wanneer jij die persoon bent en bij de komende verkiezingen wilt blijven, zul je de suggestie moeten vermijden querulant te zijn, een herrieschopper waarmee niet te onderhandelen valt. Het betekent ook dat elke splinterpartij - en in Hoorn is dat bijna elke fractie – zich gigantisch moet profileren. Bedenk welk profiel bij jou past. Bijvoorbeeld erg sociaal bewogen of iemand die op de centjes van ons allemaal let.

Een handige manier om goed over te komen op bewoners van een wijk is te onderzoeken welke klachten er leven. Daar sluit je op aan met de verzekering dat je op de hoogte bent van de problemen en dat je er al een tijdje naar smacht om dat aan te kaarten, maar de andere partijen willen er niet aan. Wanneer die klachten eigenlijk bij elke andere fractie ook al op de wensenlijst prijken, dan kun je overgaan op een andere manier. Je jaagt bewoners de stuipen op het lijf met mededelingen dat er zaken worden voorbereid die hen onvoorstelbaar zwaar zullen raken. Gebruik voor de angstboodschap alle zaken die men niet graag in de achtertuin wil hebben. Woningzoekenden uit verre landen die jouw taal niet spreken en met heel buitenissige gewoontes jouw woongenot volledig verpesten is een heel gangbare. Misschien is het handig om een andere achtertuinellende te bedenken.

Er zijn natuurlijk al partijtjes die deze strategieën met succes toepassen. Wanneer je toch ook op die trom wil meppen, kun je het beste mensen zoeken in een wijk die al een beetje georganiseerd aandacht voor een achtertuinprobleem bezig zijn. Doe met ze mee. Toon wat wij noemen passende showinteresse. Pak hun probleem niet helemaal af, maar bied ze ondersteuning en goede raad. Je kunt meteen nagaan of de kartrekkers in die wijk ook niet zin hebben bij jou op de lijst te komen. Zo ben je goed bezig met ‘sentiment verzilveren’.

Wacht niet tot de tijd voor verkiezingsstrijd officieel wordt geopend. Ga nu al aan de gang met het voorstellen van heel sympathieke dingetjes. Een herdenkingsboompje is al gebruikt, maar er zijn vast nog andere tijdelijke monumentjes te bedenken voor ander leed. Let ook op bij wie je aankomt met goede ideetjes. Minder autoverkeer valt niet bij iedereen goed, evenmin het bevorderen ervan. 

Heel belangrijk is dat je goed overkomt. Gebruik de social media slim. Niet alleen de Facebook of Instagrampagina’s van jouw partijtje, maar zorg ervoor dat vrienden die bij jouw clubje horen hun eigen pagina’s gebruiken voor jouw propaganda. Kijk op de juiste momenten zorgelijk, maar weet ook de lach op te wekken. Kraak de andere fracties niet af, prijs ze om een paar futiliteiten, maar laat weten dat jij natuurlijk meer wil bereiken.

Tot zover deze week. Ik zal er zeker nog op terug komen.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_raad voor een goede raad Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_raad voor een goede raad