De stem van de patiënt telt, als het gaat om zorg

Op zaterdag 6 februari op HoornRadio in Radio Actueel

HOORNGIDS | Esther Sijm heeft haar baan in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis te Amsterdam opgezegd, om te kunnen starten met ‘Doorzorg’. “Binnen West-Friesland wil ik meer voor patiënten - die te maken krijgen of hebben gehad met kanker-  kunnen doen.” Esther wil als casemanager de coördinatie op zich nemen en een netwerk van deskundige organisaties in kaart brengen.  “Door deze specialistische hulp met elkaar te verbinden, in plaats van te werken met losse factoren, wil ik de hulp voor patiënten met kanker in West-Friesland verbeteren.”

Pilot starten

“Er is een stevig businessplan nodig. Ziektekostenverzekeraars geven aan geen pilot met mij aan te willen gaan, omdat zij geen klachten horen van onder anderen de kankerpatiënten in West-Friesland. Verwijzers, waaronder huisartsen, laten nog onvoldoende van zich horen.” Esther vervolgt: “West-Friezen zijn geen klagers. Maar dat ziektekostenverzekeraars geen klachten horen, betekent niet dat er geen verbeteringen mogelijk zijn.”

Verwijzen en meer

Zorgaanbieders werken vaak verspreid en vanaf hun eigen eiland. Netwerkvorming wordt landelijk gestimuleerd, maar gaat gepaard met een stevig businessplan. Mijn mening is dat een netwerk alleen onvoldoende is. Dan verwijzen we alleen. Het zou een stap verder moeten gaan. De zorgaanbieders om de patiënt heen, zouden door coördinatie en verbinding echt met elkaar gaan samenwerken, met de hulpvraag van de patiënt als leidraad.”

Rol van Doorzorg

“Het coördineren van deze samenwerking zou Doorzorg op zich willen nemen. Een casemanager in de eerste lijn die de patiënt voor, tijdens en (met het aandachtspunt op) ná de medische behandeling helpt zijn weg te vinden in het nu huidige zorglandschap. De patiënt wordt op die manier sneller geholpen binnen de eigen regio en op het juiste moment tijdens de behandeling. Hiermee voorkomen we het opstapelen van hulpvragen, is de patiënt sneller fit en wordt op maatschappelijke kosten bespaard.”

Uw stem is belangrijk

Graag zou Esther met de inwoners, (ex)kankerpatiënten uit West-Friesland in contact willen komen. “Uw verhalen zijn mijn houvast om de ziektekostenverzekeraar te laten inzien dat na de medische behandeling de weg binnen het huidige zorglandschap maar moeilijk te vinden is, waardoor herstel meer tijd kost dan nodig. Door een gesprek en/of het invullen van een door mij opgezette enquête kan ik mijn businessplan versterken. Uw stem kan ik in contact met de zorgverstrekkers laten horen, zodat ik mogelijk een pilot kan gaan starten, om te kunnen bewijzen dat Doorzorg bijdraagt aan de betere zorg voor de kankerpatiënten in West-Friesland”.

Wereldkankerdag

Esther zit op 4 februari Wereldkankerdag de hele dag klaar om uw telefoontjes en mails te beantwoorden. “Juist deze dag is voor mij een uitgelezen moment om hierin actief het contact met u te zoeken. Ik heb u nodig”.

Contact

Doorzorg is een initiatief van Esther Sijm. Zij is te bereiken via e-mail esther@doorzorg.nl (mailto:esther@doorzorg.nl) of bel naar 0228-232 017. Op de website www.doorzorg.nl (http://www.doorzorg.nl) vindt u nog meer informatie.

 

Foto: Esther Sijm
Fotografie: Anneke Bonte

Esther Sijm - Foto Anneke Bonte Esther Sijm - Foto Anneke Bonte