Klimaat deltaplan voor bescherming tegen wateroverlast

Digitale Commissievergadering 2 februari

HOORNGIDS | Ook Hoorn moet reageren op de wereldwijde klimaatverandering. Om veilig en comfortabel te wonen, te werken en te recreëren. Wij dienen een bijdrage te leveren aan de Nederlandse inspanningen om in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust te zijn.

De raadscommissie wordt voorgesteld in te stemmen met in het voorgestelde ambitieniveau B. Dat zou ook de gezamenlijke keuze van de Westfriese gemeenten zijn. Het betekent dat er wordt meegegroeid met de klimaatverandering. Het beschermingsniveau blijft dan vergelijkbaar met het huidige en er wordt meer groen toegevoegd aan de leefomgeving.

Voor veel fracties is de dreiging van grote wateroverlast een motovatie om in te stemmen met genoemd ambitieniveau B. Alleen GroenLinks en D66 kiezen liever voor het hogere ambitieniveau C, maar Roy Drommel (GroenLinks) houdt rekening met de grotere voorkeur voor het iets mindere niveau. Even leek een strijd te ontstaan over de vraag welke partij de groenste is en ook VVD wil zich daarbij niet laten ondersneeuwen. Dit is duidelijk een voorschotje op de verkiezingstijd.

Wethouder Samir Bashara kon zich verheugen in de massale steun voor de keuze van het college. Hij noemt een serie maatregelen die nu al uitgevoerd kunnen worden door de bewoners van Hoorn en Westfriesland, met als een van de voorbeelden het weghalen van stenen in de tuinen.

Ook andere zaken kunnen nu al worden aangepakt om wateroverlast te voorkomen. Op 16 februari wordt dit onderwerp in de gemeenteraadsvergadering een hamerstuk.

Wateroverlast Wateroverlast