8 op de 10 piloten denkt baan kwijt te raken

03-02-2021

HOORNGIDS | Uitdaging, aanzien, een topsalaris én de hele wereld rondreizen: al bijna een eeuw behoort piloot tot de meest glamoureuze beroepen. De coronacrisis rekent af met deze reputatie. Uit een groot internationaal onderzoek onder 2598 piloten blijkt dat 82 procent vreest zijn baan kwijt te raken. Tien procent heeft al een andere baan gevonden. De helft van de piloten raadt jongeren aan een ander vak te kiezen.

Wie is er nog jaloers op een piloot?
Aan avontuurlijke en soms heroïsch optredende gezagvoerders zijn complete tv-series en speelfilms gewijd. Denk bijvoorbeeld aan het recente Nederlandse drama Vliegende Hollanders, aan Pan Am en Sully waarin Tom Hanks een Airbus op het water van de Hudson neerzet. Maar, in geval u daar al door werd geplaagd, het is niet meer nodig om jaloers te zijn op een captain die nonchalant op Schiphol voorbij wandelt – pet op het hoofd, verstrooid een trolley achter zich aan trekkend en onderwijl turend naar een groepje kirrende stewardessen dat voor hem uit dartelt.

54 procent van de piloten is op zoek naar een andere baan
De wereldwijde vrees voor het coronavirus houdt piloten al bijna een jaar massaal aan de grond. Via een eind 2020 afgenomen online enquête brachten het Engelse recruitmentbureau GOOSE en vakblad Flight Global hun situatie in kaart. De resultaten van het onderzoek – waar bijna 2600 piloten aan deelnamen – zijn een schok voor de branche. Een jaar geleden was er nog een tekort aan piloten, nu zit dertig procent werkloos thuis. Maar ook de piloten die nog wel in de lucht zijn, maken zich grote zorgen, zo blijkt. Van álle piloten is 54 procent op zoek naar een andere baan.

KLM: 400 pilotenbanen op de tocht
Het inktzwarte beeld dat uit het Britse onderzoek oprijst wordt onderschreven door de European Cockpit Association (ECA), de in Brussel gevestigde belangenorganisatie voor piloten. ‘De volledige omvang van de vernietiging is nog niet duidelijk,’ berichtte de ECA onlangs. ‘Maar de situatie is grimmig en het vooruitzicht nog erger.’ Van de 65-duizend piloten die voor de coronacrisis door het Europese luchtruim vlogen, hebben er 18-duizend hun baan verloren of dreigen die kwijt te raken. Volgens de ECA staan er bij KLM 400 banen op de tocht.

Piloten in cockpit Piloten in cockpit