Vragen over huisvesting arbeidsmigranten en onttrekken van koopwoningen aan de reguliere woningmarkt

04-02-2021

HOORNGIDS | De Hoornse Onafhankelijke Partij heeft vandaag, samen met VOCHoorn, Hoorn Lokaal en de Christen Unie, verdere vragen gesteld aan het college van B&W in een dossier dat al jaren de aandacht vraagt. Het  betreft de huisvesting van tijdelijke arbeidsmigranten in reguliere koopwoningen binnen Hoorn en de problemen die dit met zich mee brengt voor de directe woonomgeving, de beschikbaarheid van goedkope koopwoningen en niet in de laatste plaats de woonsituatie voor de arbeidsmigranten zelf. De vragen aan het college van burgemeester en wethouders zijn hieronder te lezen.

Geacht college,
Ter inleiding: op 8 augustus 2017 stelde het toenmalige college van B&W de ‘Beleidsnotitie Huisvesting Arbeidsmigranten in woningen’ vast. Voor de goede orde, dit was een collegebevoegdheid en de gemeenteraad werd hier op geen enkele wijze bij betrokken. Niet aan de voorzijde bij het bepalen van de wenselijkheid van dit besluit, maar ook achteraf werd de raad hierover niet geïnformeerd ondanks dat dit wel in het collegebesluit werd vermeld. Deze notitie is van groot belang omdat het de onttrekking van particuliere woonhuizen mogelijk maakte voor de huisvesting van tijdelijke arbeidsmigranten, oftewel kamertjesverhuur in reguliere woonwijken. Dit besluit werd overigens genomen in een periode dat de gemeenten om ons heen maatregelen namen om deze vorm van ‘kamertjesverhuur’ tegen te gaan, niet alleen omdat e.e.a. overlast in woonwijken in de hand werkte maar ook omdat de omstandigheden voor de hier tijdelijk verblijvende arbeidsmigranten in heel veel gevallen verre van optimaal bleken. Daarnaast faciliteert dit beleid speculatie en huisjesmelkers en worden starters en jonge gezinnen uit de markt voor (vooral goedkope) koopwoningen verdrongen. Hierbij komen nog de effecten op de rest van de straat en buurt en op de waarde van de omliggende woningen. 
Nadat o.a. de fractie van HOP dit in oktober 2019 in de raad aan de orde stelde, loopt het uitermate stroef op dit dossier. Een aangekondigde huisvestingsverordening die e.e.a. zou reguleren en illegale verhuur via een bestuurlijke boete zou kunnen terugdringen is ondertussen uitgesteld van Q3 2020 naar de ‘eerste helft van 2021.’
Ondertussen worden er natuurlijk nog steeds koopwoningen van de markt gehaald en omgevormd voor kamertjes verhuur. In januari zagen we daartoe weer aanvragen voor woningen op Cypres en Bazillehof. Wat ons betreft een ongewenste ontwikkeling en een ontwikkeling waarvoor de verantwoordelijkheid, gezien de voorgeschiedenis, volledig ligt bij het college:
E.e.a. leidt tot de volgende vragen: 
1. Wanneer komt het college nu met de huisvestingsverordening die toezicht en handhaving via een ruimere bestuurlijke boete mogelijk moet maken? Per wanneer zou deze in werking kunnen treden?
2. Wat is de juridische status van de ‘pensions’ die onder het huidige beleid tot stand komen en zijn gekomen? Blijven die vergunningen tot in lengte van dagen geldig? Hebben we hier te maken met een onomkeerbaar proces?
3. Op welke gronden kunnen bewoners bezwaar maken die dergelijke ontwikkelingen uit hun wijk willen weren? Of zijn de aanvragers volledig vrij binnen de ‘beleidsnotitie’ zoals die door het college is vastgesteld?
4. Hoeveel pensions zijn op dit moment legaal vergund in Hoorn?
5. Hoeveel controles op illegale bewoning zijn er sinds het laatste moment van melden in oktober 2019 uitgevoerd? In hoeveel gevallen werd er illegale verhuur vastgesteld?
6. In hoeveel gevallen van illegale verhuur is de situatie door het alsnog verlenen van een vergunning ‘genormaliseerd’?
7. Blijft het college bij haar standpunt dat het wenselijk beleid is om de huisvesting van tijdelijke arbeidsmigranten in Hoorn op deze wijze vorm te geven? Namelijk door dit volledig aan de markt over te laten en het onttrekken van woningen aan de woningmarkt actief te faciliteren?
8. Of is het college bereid om de ‘beleidsnotitie’ uit 2017, in ieder geval tijdelijk, te schorsen dan wel volledig buiten werking te stellen? Ook met het oog op ontwikkelingen in de regio zoals o.a. de plannen die o.a. door de WBG naar voren worden gebracht voor een centrale woonvorm voor de groep tijdelijke arbeidsmigranten.

Wij zien de beantwoording van de vragen graag binnen de daarvoor gestelde termijn tegemoet.
Guido Breuker Hoornse Onafhankelijke Partij
Aart Ruppert VOC Hoorn
Kees Maas Christen Unie
Rene Assendelft Hoorn Lokaal

Bazillehof Bazillehof