Hoe energiezuinig zijn woningen in Hoorn?

04-02-2021

HOORNGIDS | Woningen in Hoorn hebben een relatief laag energieverbruik, dat blijkt uit onderzoek van www.energielabelprijzen.nl dat de gegevens van Klimaatmonitor Nederland analyseerde. Op dit moment heeft 49,6% van de woningen een geldig energielabel. Daarvan beschikt 84,0% over een “groen” label (A, B of C). Dat is meer dan het landelijke gemiddelde van 70%.

84,0% van de huizen in Hoorn heeft een groen energielabel
Op dit moment heeft 84,0% van de woningen in Hoorn een groen energielabel. Dat betekent dat deze woningen beschikken over een label A, B of C. Deze woningen hebben een redelijk tot zeer laag energieverbruik dankzij een zuinige HR-ketel, goede isolatie en eventueel zonnepanelen. Landelijk gezien heeft 70% van de woningen een groen energielabel. Hiermee scoort Hoorn beter ten opzichte van de rest van Nederland.
3.259 woningen (20,1%) hebben zelfs het meest zuinige energielabel A, landelijk is dat 24%. Het meest voorkomende energielabel in Hoorn is label C. 194 woningen (1%) hebben het meest onzuinige energielabel G, landelijk gezien is dat 4%.

Hoe zijn de energielabels verdeeld in Hoorn?
3.259 woningen (20,1%) hebben energielabel A: zeer laag energieverbruik
4.189 woningen (25,8%) hebben energielabel B: laag energieverbruik
6.186 woningen (38,1%) hebben energielabel C: redelijk laag energieverbruik
1.696 woningen (10,5%) hebben energielabel D: gemiddeld energieverbruik
403 woningen (2,5%) hebben energielabel E: redelijk hoog energieverbruik
300 woningen (1,8%) hebben energielabel F: hoog energieverbruik
194 woningen (1%) hebben energielabel G: zeer hoog energieverbruik

Wat is het energielabel?
Vanaf 2008 is het definitief energielabel verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning. Per 1 januari 2021 is de methode waarop het energielabel bepaald wordt gewijzigd. Dit houdt in dat woningeigenaren vanaf dit jaar een afspraak moeten maken met een energieadviseur. Deze deskundige komt thuis langs, neemt de woning op en berekent hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en hoeveel van deze energie uit duurzame bronnen komt. Vervolgens wordt het energielabel vastgesteld en definitief geregistreerd. Het energielabel is 10 jaar geldig vanaf de registratiedatum.

Bron: www.energielabelprijzen.nl (http://www.energielabelprijzen.nl)

Onderzoek energielabels nederlandse gemeenten Onderzoek energielabels nederlandse gemeenten