Reclamebelasting onaangename verrassing voor ondernemers in Hoorn

Geen omzet door verplichte sluiting, maar wel belasting, stuit op onbegrip

HOORNGIDS | Ondernemers in Hoorn hebben ondanks de van overheidswege verplichte sluiting met als doel de coronapandemie terug te dringen, van de gemeente Hoorn een aanslag ontvangen voor reclamebelasting. Deze belasting wordt geheven naar rato van vierkante meters voor publiek zichtbare benaming van de onderneming. Dat dit aardig in de papieren kan lopen is te zien op de aanslag van Uptown Records aan het Nieuwe Noord 7, waarvan HoornGids de welwillende toestemming heeft om deze aanslag als voorbeeld te publiceren. 

Vanwege de langdurige sluiting staat velen het water aan de lippen en is het nog maar afwachten of gemiste omzet kan worden ingehaald als de winkels en horeca weer open mogen.

In een artikel 36 brief aan het college van burgemeester en wethouders vragen De Realistische Partij, Fractie Danny Verdonk, Fractie Koekkoek en PvdA Hoorn, zich af waarom er geen regeling is om reclamebelasting kwijt te schelden bij financiële nood van een ondernemer en worden verder vragen gesteld over de wettelijke basis van besteding van deze vorm van belasting.

Fractie Tonnaer heeft een persbericht doen uitgaan over dit onderwerp. De tekst daarvan vindt u onder de brief van hierboven genoemde partijen:  
   

Aan: het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoorn

Postbus 603 1620 AR Hoorn

Betreft: Artikel 36-vragen reclamebelasting

Hoorn, 4 februari 2021

Geacht college,

Op de webpagina van de gemeente staan de regelingen omschreven waarop ondernemers van Hoorn aanspraak kunnen maken, indien zij in financiële nood verkeren. Kwijtschelding en/of opschorting van betaling van de reclamebelasting lijkt geen onderdeel uit te maken van deze regelingen.

In dit licht hebben wij aan u de volgende vragen:

• Waarom is de reclamebelasting uitgezonderd van de regelingen als hierboven omschreven?

• Ontstaat er een tekort op de gemeentelijke begroting op het moment dat de reclamebelasting wordt kwijtgescholden of opgeschort?

• Wat is er met de tot nu toe geïnde gelden over 2020 gebeurd?

• Bent u het met ons eens dat, indien inning van de reclamebelasting gehandhaafd blijft, er straks een situatie ontstaat waarbij we in Hoorn financieel gezonde ondernemersverenigingen hebben, maar waar onze ondernemers moeite hebben hun rekeningen te betalen?

• Deelt u onze mening dat de prioriteit, in deze tijd waarin ondernemers het zo moeilijk hebben, zou moeten liggen bij het overeind houden van deze ondernemers: de mensen die onze stad normaliter dragen?

• Zou daarom niet de nadruk moeten liggen op kwijtschelding van de reclamebelasting in plaats van het (aan)vullen van de liquide middelen van de netto-ontvangers van die reclamebelasting?

• Naar aanleiding van gemeenteraadsvergadering van 15 september 2020 is de toezegging gedaan om met de ondernemers in gesprek te gaan over het signaal van de gemeenteraad over de invulling van het overgangsjaar m.b.t. het innen van de reclamebelasting. Mede op verzoek van het bestuur van het Lokaal Ondernemers Fonds (LOF), heeft de gemeenteraad een brief ontvangen met het verzoek om de bestaande systematiek in 2021 voort te zetten. Echter zijn er veel ondernemers die het niet eens zijn met het innen van de reclamebelasting. De uitkomst van deze brief en de mening van de ondernemers komt niet overeen. Bent u dit met ons eens?

• Bent u het met ons eens dat een draagvlakonderzoek onder de ondernemers de enige mogelijkheid is om de huidige reclamebelasting systematiek te legitimeren?

• Bent u bereid tot die tijd het kaf van het koren te scheiden en de netto-ontvangers van de reclamebelasting niet steeds op te voeren als ’de ondernemers’?

• Heeft de gemeente wel met ondernemers gesproken of alleen met de netto-ontvangers van de reclamebelasting?

• Bent u het met ons eens dat contracten die door de ondernemersverenigingen zijn gesloten met een looptijd tot na 31 december 2020 als oneigenlijke contracten gekwalificeerd kunnen worden? Zo nee, waarom niet?

• Ben u op de hoogte van de liquide middelen van de diverse ondernemersverenigingen?

• Waren er gelden over van 2020, gezien het feit dat er veel minder aanspraak op de gelden gemaakt zou moeten zijn door afgelasting van een veelheid aan activiteiten?

• Deelt u onze opvatting dat het wettelijk gezien niet is toegestaan de gelden afkomstig van inning reclamebelasting door te sluizen aan derden, zonder dat hier een door de raad vastgesteld besteding convenant aan ten grondslag ligt? Zo nee, waarom niet?

Op alle bovenstaande vragen hebben wij graag een antwoord, alsook een reflectie.

In afwachting van uw antwoord,

met vriendelijke groet,

Menno Jas                               De Realistische Partij

Danny Verdonk                       Fractie Danny Verdonk

Linda Koekkoek                      Fractie Koekkoek

Arnica Gortzak                        PvdA Hoorn

Persbericht van Fractie Tonnaer:

Ondernemers onaangenaam verrast door reclamebelasting

Zonder begrip voor de moeilijke situatie waarin veel horecaondernemers en winkeliers door de coronacrisis in terecht zijn gekomen heeft de gemeente Hoorn een aanslag reclamebelasting naar alle ondernemers gestuurd. Volgens een woordvoerder van de gemeente was het achteraf gezien beter geweest bij de aanslag reclamebelasting te vermelden de mogelijkheid tot uitstel van betaling.

Fractie Tonnaer is van mening dat met uitstel van betaling de horecaondernemers en winkeliers niet daadwerkelijk worden geholpen. De aanslag zal op termijn toch betaald moeten worden. Daarom pleit onze fractie voor een royaal kwijtscheldingsbeleid voor reclamebelasting of voor het niet innen van legeskosten door bedrijven, organisaties en verenigingen. Het is diep treurig dat de gemeente pas na veel commotie bij ondernemers voorstellen maakt voor een ruimhartig kwijtscheldingsbeleid. Omdat veel ondernemers door de coronacrisis het water tot aan de lippen staat verwacht onze fractie dat het college B&W de gemeenteraad zo snel mogelijk voorstelt legeskosten en belastingen niet te innen en een ruimhartig kwijtscheldingsbeleid gaat toepassen.

Roger Tonnaer, gemeenteraadslid namens Fractie Tonnaer.

Aanslag reclamebelasting Uptown Records Aanslag reclamebelasting Uptown Records