Waar wordt gestrooid en waar niet

06-02-2021

HOORNGIDS | Er is winters weer op komst. Met heel veel sneeuw. Minimaal 10 centimeter zal er vallen en vaak nog veel meer. En dan wordt het ook nog eens glad. Om de wegen begaanbaar te krijgen en te houden zal er dus gestrooid moeten worden. Op provinciale en rijkswegen gebeurt dat door de overheid. In gemeentes door de gemeente zelf.

In Hoorn strooit de gemeente langs de belangrijkste verkeers- en fietsroutes. Ook uit voorzorg, voordat gladheid ontstaat. Niet in delen waar geen doorgaand verkeer is, zoals in hofjes e.d. De gemeente deelt geen strooizout uit aan particulieren. Wie precies wil weten waar wel en waar niet gestrooid wordt kan kijken op www.Hoorn.nl/gladheid (http://www.Hoorn.nl/gladheid)

 

Heeft zeuren zin?
De gemeente wijkt niet af van deze routes. Dat heeft op de social media al geleid tot complimenten (maar die zijn meestal op de vingers van één hand te tellen) en verwijten (het absolute merendeel). Verwijten van mensen die vinden dat ze recht hebben op strooizout in hun straat omdat ze toch ook de weg op moeten kunnen. Of omdat ze ook gemeentelijke belasting betalen. Nut heeft het niet, al dat geklaag. Op de gemeentelijke kaart is te zien waar gestrooid wordt.

Besneeuwde straat Besneeuwde straat
Omgeving Grote Waal strooikaart Omgeving Grote Waal strooikaart
Omgeving Galjoen strooikaart Omgeving Galjoen strooikaart

Reacties
Reactie: (Redactie Hoorngids)
7-2-2021, 14:34
Beste Bert In het artikel wordt met geen woord gerept over het spoor.

Reactie: (Bert Putters)
7-2-2021, 12:51
Spoor rijdt niet? Door jaren bezuinigen van de overheid (ProRail) op mensen bij “weg – en werken”, is het nu zo’n puinhoop. In mijn jaren als machinist zei onze Chef Tractie en Materieel (CTM) “Liggen er rails en hebben we prik (spanning op bovenleiding) dan gaan we rijden”. Bij vaste wissels veegde wij die schoon (bezempje in de cabine) en bedienden wij die met de hand als machinist. Dit heette “Wissels krukken”. Deze actie is de machinisten ontnomen. Omdat alles is uitbesteed (Marktwerking) aan externe bedrijven, ligt het spoor nu stil. Maar chapeau voor de werkers van de externe bedrijven. Zij worden opgescheept met dit wanbeleid van de overheid. Ik zeg nooit vroeger was alles beter, maar het is wel de realiteit en dit wordt uit het oog verloren. Het toverwoord “marktwerking”. Stokpaardje VVD.