En de winnaar is …

Column van Sjaak Grosthuizen

We hebben meer kwaliteit in huis dan we ooit voor mogelijk hielden. Die conclusie moeten we toch met wellicht een lichte blos trekken na de uitslag van de Verkiezing Beste Jonge Bestuurder van heel Nederland. Die prijs is toch maar mooi bij een van onze jonge bestuurders terecht gekomen. Samir Bashara van de Hoornse GroenLinks, wethouder sinds een jaar of zes, is die geweldige eer ten deel gevallen. Onze eigen Samir Bashara! Denk je eens in! Wij hebben de beste jonge bestuurder van alle 355 gemeenten van Nederland en er waren maar liefst 1400 bestuurders waar uit gekozen kon worden.

Er is bij dit type verkiezingen ook een soort juryrapport, waarin wordt vermeld waarom die prijs terecht bij hem terecht is gekomen. Het waren andere en vast deskundige bestuurders die dit zeiden en dan telt het natuurlijk zwaarder. Zij  hebben in een eerste ronde een shortlist gemaakt, want je snapt natuurlijk wel, dat er bij die kandidaatbestebestuurders een heleboel minkukels rondlopen. Samir (ik mag gewoon Samir zeggen) is communicatief sterk en deskundig. En ik denk dat het mogen prijken op die shortlist al eigenlijk eer genoeg is. Elke gemeente met een shortlister op de lijst mag zich gelukkig prijzen en gemaand worden toch maar voorzichtig te zijn met rare kritiek en door enge partijbelangetjes gedreven acties om die persoon dwars te zitten.

Nou is het met dit soort verkiezingen ook zo, dat het grote publiek mag meestemmen en dan spelen de vaardigheden en deskundigheden van de kandidaten een iets kleinere rol. Die moeten dan ook een beetje shortlistig handelen. Er kan zelfs een gunfactor meespelen. We kennen dat soort verkiezingen in televisieshows. Dan worden ook kandidaten nummer één die jij en ik als bijna deskundigen eigenlijk maar niks vinden. Maar de verkiezing van beste bestuurder is geen televisieprogramma met vaak herhaalde flitsen van hoe hoog en hoe hard klanken uit de kelen getoverd kunnen worden. Het gaat over politiek en dan zijn er voornamelijk mensen aan het stemmen die deze tak van sport interessant vinden.

GroenLinks is weliswaar niet de grootste landelijke partij, maar wel een partij met idealisten. Bij een concurrerende partij als het CDA blijft het op dat gebied toch altijd wat behelpen. Hoe dan ook: Samir wist toch meer stemmen binnen te halen dan de andere kandidaten en daar mogen we ons gelukkig om prijzen. Ik ga niet beweren dat de andere Hoornse bestuurders niet tot de besten van Nederland horen, wat we nu zo makkelijk zouden kunnen concluderen. Nu weten we zeker dat plannen rond de Poort van Hoorn op een ordentelijke en voor de stad voordelige wijze uitgevoerd kunnen worden. En er kan nog veel meer voor elkaar komen, want er zitten meer prangende zaken in zijn portefeuille.

Gek genoeg kan ik niet de gedachte van me afzetten, dat er ook binnen het politieke wereldje van Hoorn politici zijn die gniffelend rond fluisteren, dat ze er toch maar mooi in geslaagd zijn om mooie ideetjes van deze o zo bekwame jonge bestuurder zelfs als collegepartij een aantal jaren hebben kunnen frustreren. Zo’n IKEC waar hij al jaren mee bezig is, hebben ze toch maar een flinke tijd kunnen dwarsbomen. En die Poort van Hoorn blijft als je het  goed beschouwt toch ook een project dat nog jaren kan wachten op voltooiing. En wat kunnen we hem op het gebied van kunst en cultuur nog voor kunstjes flikken?

Dat doet me weer denken aan de aparte kunstjesflikwedstrijd die er voor de politici ook bestaat. Ik vernam dat het CDA eindelijk de VVD heeft verslagen met de meeste politieke schandaaltjes. Dat doet me ook de gedachte krijgen: waren alle politici maar als Samir Bashara en moge wij voor het belang van Hoorn hopen dat hij niet binnenkort naar Den Haag wordt gelanceerd. Dan zijn wij ook een beetje winnaar.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_en de winnaar is Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_en de winnaar is