Rekenkamercommissie rapporteert over 2012-2020: 'Te weinig geld gestoken in stimuleren nieuwe kunstinitiatieven'

Digitale Commissievergadering 9 februari

HOORNGIDS | Het Hoornse cultuurbeleid heeft de afgelopen jaren geen prioriteit gekregen en heeft dus een gemis opgeleverd. De Rekenkamercommissie stelt dit vast. Het kleine groepje ambtenaren dat zich hiermee heeft beziggehouden was te klein om cultuurbeleid volgens de opdracht uit 2012 te kunnen waarmaken.

De fracties, te beginnen met Matthijs Koster (CDA) die hiermee zijn maidenspeech als nieuw commissielid hield, spreken zich uit over het belang van de kunst en het benodigde beleid om dit te kunnen begeleiden. Er wordt erkend dat er te weinig geld gestoken is in het stimuleren van nieuwe wegen en initiatieven in de kunst.

Er wordt ook gesproken over de in beton gegoten subsidies, waardoor anderen achter het net vissen. Men is het grotendeels eens met de bevindingen van de Rekenkamercommissie. Meer dan het college, dat toch van mening is dat er minder ad hoc beleid is gevoerd dan wordt beweerd en dat er wel ruimte was om aandacht te schenken aan nieuwe ontwikkelingen. 

Wethouder Samir Bashara vindt de opmerking over in beton gegoten subsidies iets te gemakkelijk. Er zijn culturele instellingen die we willen houden, zoals bijvoorbeeld het Westfries Museum, en het subsidiëren daarvan is niet afhankelijk van een jaarlijkse tombola. We zijn een cultuurstad en met dit rapport wordt duidelijk dat we jarenlang voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Dat betekent dat in de toekomst een ruimer budget gevraagd zal worden om aan de opmerkingen van de raadscommissie en de aanbevelingen van de Rekenkamer tegemoet te komen. 

Het onderwerp zal in de eerstvolgende raadvergadering terugkomen.

Toegangspoort Westfries Museum Toegangspoort Westfries Museum