Woningbouwplan Hoorn 'De Vrijheid' ontmoet weerstand

Digitale Commissievergadering 9 februari

HOORNGIDS | Het woningbouwplan voor appartementen ’De Vrijheid’ (huur en koop) aan de Holenwegontmoet weerstand van bewoners in de omgeving van de Holenweg. Zij vinden het te bouwen complex veel te groot. Roger Tonnaer (FT) is het met de buurtbewoners eens. Ook zijn fractie vindt het complex te hoog en te groot.

Er zijn fracties die zich aansluiten bij zijn bezwaren. Aart Ruppert (VOCHoorn) vindt ook dat er te weinig overleg is geweest met bewoners en gemeenteraad. Wellicht moet de inspraakverordening worden herzien. Men moet terug naar de tekentafel, vindt ook Dick Bennis (CDA).

Menno Jas (DRP) is verbaasd over de reacties. Sinds hij deel uitmaakt van de raad heeft men het over de grote noodzaak om te bouwen om het grote tekort op te lossen. Hier en daar zijn schoonheidsfoutjes gemaakt, maar om nu het aantal woningen zo drastisch terug te dringen vindt hij een verkeerde oplossing.

Het overgrote deel van de fracties vindt de participatie van de omwonenden onder de maat. Er moet wel gebouwd worden, maar het overleg moet opnieuw.

Eigenlijk is alleen D66 positief over het project. Arwin Rood (D66) draagt aan dat er is besloten meer stad te worden en dit project past daar goed bij. We bouwen niet voor een buurtje, maar voor de hele stad.

Thomas de Groot (PvdA) vraagt zich af of modulair bouwen hier een oplossing kan zijn.

Ook wethouder Simon Broersma vindt dat het overleg met de bewoners beter had gekund. Hij vindt echter dat dit plan goed past binnen de ambities en de mogelijkheden voor het bouwen binnen 1200 meter van het midden van de stad en de ambitie om meer stad te worden. Hij erkent echter ook de spanningsvelden die er zijn. Het parkeerprobleem wordt opgelost door de mogelijkheid om te parkeren onder het gebouw. Wat de bouwhoogte betreft geeft hij aan dat het hoogste gedeelte het verst van de laagbouw in de omgeving af ligt. Hij geeft aan zo snel mogelijk met de omwonenden in gesprek te gaan en vindt het bij voorbaat jammer wanneer dat alleen digitaal zou kunnen. Overigens heeft hij al heel wat gesprekken met bewoners gehad en ook opgevangen dat niet iedereen het er mee eens is. .

Holenkwartier Holenkwartier

Reacties
Reactie: (Ben)
11-2-2021, 09:21
Mochten eerder de bewoners van de Kersenboogerd niet over hun bruggetje en door de straat. Moet men nu dealen met grotere bedreigingen.