Miss Etam gewurgd door surseanceaanvraag én faillissement

10-02-2021

HOORNGIDS | Miss Etam loopt op haar laatste benen. Martijn Rozenboom, de nieuwe eigenaar van de beroemde damesmodeketen, opgericht in 1923, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Vakbond AVV gaat nog een stap verder. Zij beschuldigt Rozenboom van wanbeheer en vraagt faillissement aan voor Miss Etam.

Faillissement Miss Etam is volgens vakbond AVV onnodig
Het kan nog een paar dagen duren, maar necrologieschrijvers die van drama houden zijn al druk bezig hun potloden te slijpen. Miss Etam, de Grand Dame van de winkelstraat die over twee jaar haar eeuwfeest hoopte te vieren, sterft aan meervoudige wurging. De koppen liggen al klaar, de kolommen worden straks moeiteloos gevuld met ronkende teksten over de teloorgang van de kokette keten. Een teloorgang die volgens vakbond AVV volstrekt onnodig was.

Nieuwe eigenaar Miss Etam hoopte op ‘mooie toekomst’
Tot deze zomer was Miss Etam onderdeel van de Belgische modegigant FNG. Na het faillissement van FNG nam de zelfbenoemde bedrijvendokter Martijn Rozenboom in september voor 7,8 miljoen euro de Nederlandse tak van FNG van de curator over. ”Ik ben zeer verheugd dat ik de doorstart mag financieren en ben ervan overtuigd dat er een mooie toekomst voor de winkels in het vooruitzicht ligt”, verklaarde hij bij die gelegenheid.

‘Bedrijvendokter Martijn Rozenboom is een middeleeuwse kwakzalver’
Deze droom lag echter al spoedig in duigen. Rozenboom sloot tientallen winkels, maakte geen salaris over en verkocht de retailformules Claudia Sträter en Expresso die ook tot de boedel van FNG behoorden, pijlsnel door. Vakbond AVV zette redder Rozenboom in de media weg als ‘een middeleeuwse kwakzalver die zonder verdoving je been afzet en er dan achter komt dat het ’t verkeerde been was’.

Twee dochters Miss Etam al failliet verklaard
Voor twee onderdelen van NXT Fashion, het moederbedrijf van Miss Etam en Steps, het shared services center en het distributiecentrum, werd half december al surseance aangevraagd. Volgens Rozenboom was uitstel van betaling onvermijdelijk ‘vanwege de snelheid en de duur van de recent ingestelde lockdown waardoor de omzet van de ene op de andere dag wegviel’. Op 29 december werden beide in aparte vennootschappen ondergebrachte dochters failliet verklaard.

Coronacrisis als schaamlap
Moeder Miss Etam kan het niet veel langer volhouden. De omstreden directeur verklaart dat hij aan de 340 persoonsleden geen salaris meer kan uitbetalen omdat zijn verzoek om steunmaatregelen niet wordt gehonoreerd. Volgens de vakbond gebruikt Rozenboom de coronacrisis als schaamlap om zijn eigen wanbeleid te camoufleren. De vakbond heeft het faillissement aangevraagd in de hoop dat het personeel via het UWV alsnog salaris kan krijgen. 

Miss Etam Miss Etam