Bewonerswens: creëer een park aan de Westerdijk

12-02-2021

HOORNGIDS | Als het aan een deel van de bewoners aan de Westerdijk ligt komt er een park op de plaats van waar nu een in hun ogen foeilelijke parkeerplaats is. De bewoners hebben daartoe een burgerinitiatief ingediend bij de gemeente om de parkeerplaats te veranderen in een prachtig ’Westerpark’. 

De Westerdijk wordt de komende jaren omgetoverd tot de boulevard van Hoorn. De dijk wordt verbreed en er komt een mooi fiets- en voetpad, dat het nieuwe strand met het centrum verbindt. De nieuwe boulevard wordt een echte blikvanger van de stad. Dan mag in de ogen van de bewoners ook de directe omgeving wel aangepakt worden. 

Het bewonersidee
De Westerdijk wordt volgens de bewoners nu ontsierd door een parkeerplaats en een leeg plein met glasbakken en vinden het tijd om daar verandering in te brengen. Het idee is als volgt:
- De parkeerplaats op de Westerdijk verandert in een klein stadspark, genaamd Westerpark.
- Er komen meer parkeerplaatsen voor bewoners.
- Het plein voor de zogeheten ’witte huizen’ wordt in overleg met de bewoners verfraaid, bijvoorbeeld met bloemenperkjes en een fontein.

Waarom dit plan?
De gemeenteraad heeft ingestemd met de plannen voor de Poort van Hoorn. Dit betekent dat op den duur parkeerplaatsen op de Vale Hen, Noorderveemarkt en Pelmolenpad zullen verdwijnen. Zodoende worden auto’s zo veel mogelijk uit de stad geweerd. Het zal er toe leiden dat nóg meer auto’s naar de parkeerplaats op de Westerdijk gaan, één van de weinige parkeerplaatsen die nog overblijven in de stad. En dat is juist wat de bewoners niet willen. Het is momenteel al erg druk op deze krappe parkeerplaats, wat vaak leidt tot blikschade bij auto’s van bewoners. Daarnaast is er een tekort aan parkeerplaatsen voor bewoners. Zij willen dan ook meer parkeerplaatsen voor de bewoners creëren. Als de betaalde parkeerplaats wordt omgevormd tot stadspark, dan geeft het meteen de ruimte om diagonale (vergunning)parkeerplaatsen te maken, zodat meer parkeerplaatsen ontstaan voor bewoners.

Make-over
Het plein voor de zogeheten ’witte huizen’ kan in de ogen der bewoners ook een make-over krijgen, zodat het de grandeur krijgt die het verdient. In overleg met de bewoners kan er een ontwerp gemaakt worden voor een mooi plein. Daarbij kan gedacht worden aan meer groen, bloemen en bankjes. De bewoners gaan graag met de gemeente in overleg over de invulling van het plein. De Westerdijk wordt daarmee een prachtige plaats om te wandelen en te ontspannen. En daarbovenop: het park wat hier vroeger altijd was, zal weer terugkeren. Waarmee de Westerdijk weer in ere hersteld zal worden.

Schets
Het actieve bewonerscomité dat de parkeerplaats wil omvormen tot een park heeft al een invulling gemaakt: ”Een groene heg om het park heen (deze bestaat al grotendeels). De bomen blijven staan. Er komt een mooi kronkelpad met bankjes door het park. Bewoners kunnen nog parkeren aan de rand van het park, in diagonale vakken met een groene ondergrond, zodat de parkeerplaats mooi in het parkje vermengt. Het pad loopt door naar het plein, waar bloemenperkjes het pad opsieren. In het midden wellicht zelfs een prachtige fontein, waar men ook op een bankje kan gaan zitten. Ook zou het prettig zijn als er voldoende fiets-parkeergelegenheid komt, voor bewoners en bezoekers.”

De gemeenteraad besluit dinsdagavond 16 februari wat zij met met het burgerinitiatief ‘Westerpark’ willen doen. De raad vergadert digitaal. De vergadering start om 20.00 uur en is online te volgen via de livestream op www.hoorn.nl/raad (http://www.hoorn.nl/raad)

Westerpark aan de Westerdijk Hoorn Westerpark aan de Westerdijk Hoorn