Toelichting algemeen directeur op overname DEEN

Besluit tot verkoop al in 2019 genomen

HOORNGIDS | Vandaag is het voornemen bekend gemaakt dat DEEN de supermarktketen wil overdragen aan Albert Heijn, Vomar en DekaMarkt. De aanstaande verkoop is met name in onze regio als een bom ingeslagen, zeker ook bij het personeel. De algemeen directeur, Leendert van Eck, heeft in een videoboodschap het personeel uitleg gegeven over het hoe en waarom. 
 
In de videoboodschap wordt al snel duidelijk dat de familie Deen het meest betrokken is bij het welzijn van de eigen werknemers. Deen staat bekend als een uitstekend werkgever en wil dan ook tot het uiterste gaan om de overname zo goed mogelijk te laten verlopen. Er is een sociaal plan opgesteld, er zijn afspraken gemaakt met de overnamekandidaten en er zal worden gesproken met organisaties die ook een stem hebben als het gaat om een dergelijke grote stap.
 
Leendert van Eck: ”Ik heb vandaag een hele moeilijke, maar ook een heel belangrijke boodschap. De familie Deen heeft zich voorgenomen om het bedrijf Deen te verkopen aan Albert Heijn, Vomar en DekaMarkt. Graag wil ik vertellen waarom de familie dit besloten heeft. Daarna zal ik aangeven wat dat voor het personeel betekent. En ten slotte ga ik vertellen hoe we nu verder moeten... want we blijven voorlopig gewoon DEEN.”

Waarom heeft de familie besloten om DEEN te verkopen? 
Leendert van Eck: ”Onze markt is de afgelopen tien jaar enorm in beweging. Met name online heeft een enorme vlucht genomen. Ook nu in de coronatijd, maar ook de jaren daarvoor hebben we gezien dat online supermarktverkoop enorm stijgt. Dat gaat heel hard. Wij doen daaraan mee, een klein beetje en wij doen online ook defensief. Wat ook bij online speelt, is dat het verliesgevend is. Er is niemand in Nederland, geen retailer die geld verdient met online verkoop binnen het supermarktkanaal. En voor de familie is dat een heel belangrijk gegeven. Want wij zijn gewend dat onze winkels allemaal geld verdienen. En de reden om dan met online niet door te gaan is aan de ene kant omdat er hele grote investeringen moeten plaatsvinden, omdat wij het nu redelijk defensief doen en aan de andere kant is het verliesgevend.”

Logistiek
Leendert van Eck: ”Wat nu speelt in de markt is dat de logistiek heel snel verandert. Overal in Nederland zien we moderne distributiecentra komen die volledig gemechaniseerd zijn. Dat zijn distributiecentra, die honderden miljoenen euro’s kosten. Dat is wel de toekomst. En die twee investeringen, in zowel online als in de logistiek die ziet de familie als zeer risicovol. De familie realiseert zich terdege dat het nu goed gaat met Deen, we zijn gewoon een kerngezond bedrijf, en dat op dit moment de familie het bedrijf zo kan verkopen dat het voor het personeel op zijn best geregeld is. En dat is eigenlijk, bij de risicovolle investeringen, het belangrijkste argument om Deen te verkopen binnen Noord-Holland aan Albert Heijn, Vomar en DekaMarkt. En dat betekent dat de werkgelegenheid in Noord-Holland blijft.”

Personeel gaat voor alles
Leendert van Eck: ”De familie Deen heeft van begin af aan in de onderhandelingen heel duidelijk gesteld: het personeel gaat voor alles. We moeten heel goed voor ons personeel zorgen. Baangarantie zou eigenlijk het allerbeste zijn. En daar zijn in de onderhandelingen eigenlijk vier verschillende groepen mensen uitgekomen, te beginnen met de eerste groep: de winkels. In de winkels blijft eigenlijk bijna alles gelijk. De winkels blijven open. Voor het personeel gelden dezelfde arbeidsvoorwaarden en verantwoordelijkheden. Iedereen blijft op dezelfde plek werken en houdt dezelfde werktijden. Het enige wat verandert: de ene DEEN wordt DekaMarkt, de ander wordt Vomar en weer een ander wordt Albert Heijn. Maar de teams blijven bij elkaar.”

Warme keuken, het versdistributiecentrum, het distributiecentrum aan de Neutronweg en de bloemencentrale
Leendert van Eck: ”De tweede groep, dat zijn de warme keuken, het versdistributiecentrum, het distributiecentrum aan de Neutronweg en de bloemencentrale. Op die vier locaties verandert vrijwel niets. De mensen kunnen daar blijven werken, onder dezelfde arbeidsvoorwaarden, dezelfde arbeidsomstandigheden, dezelfde werktijden op dezelfde plek. Het werk zal misschien op een iets andere manier gaan, met andere systemen. Maar ook hier geldt: de mensen blijven op die plek werken.”

Distributiecentrum Beverwijk
Leendert van Eck: ”De derde groep is het distributiecentrum Beverwijk. Dat zal open blijven zolang het noodzakelijk is. En daarna kunnen alle medewerkers naar het distributiecentrum van DekaMarkt aan de overkant. Daar zit alleen een slootje tussen. En voor die medewerkers geldt ook: dezelfde arbeidsvoorwaarden, dezelfde verantwoordelijkheden, dezelfde werktijden. Alleen de plek kan de komende tijd veranderen.”

De webwinkel, het retourencentrum, de transportafdeling, super slow move, het hoofdkantoor en de slagerij
Leendert van Eck: ”En dan houden we nog één groep over. Dat is de vierde groep. Dat is de webwinkel, het retourencentrum, de transportafdeling, super slow move en het hoofdkantoor en de slagerij. Die zes locaties, daar vervalt het werk. Voor de mensen die daar werken is een uitstekend sociaal plan opgesteld. Daarover moet nog met de vakbonden onderhandeld worden: zij moeten daar goedkeuring voor geven. Maar het sociaal plan is heel goed. Dat heeft de familie echt heel goed uitonderhandeld. En er gaat gezocht worden naar passend werk bij Vomar, DekaMarkt, Albert Heijn, Etos, Gall & Gall, maar ook bedrijven met wie deze bedrijven samenwerken of gelieerde bedrijven. Dat is uiteindelijk de uitkomst voor het personeel.” 

De naam DEEN gaat van de gevel
Leendert van Eck: ”Ik snap dat dit een hele moeilijke boodschap is voor iedereen. De naam DEEN gaat van de gevel. Velen zullen zich afvragen wat er staat te gebeuren. Maar daar gaan we de komende tijd met z’n allen ook goed over praten. Want hoe gaan we nu verder? Dat is voor de komende tijd eigenlijk gewoon zoals we altijd gewerkt hebben. De formule DEEN blijft bestaan het komende halfjaar. We gaan gewoon campagnes doen. We gaan gewoon folders maken. We gaan het EK voetbal leuk maken. DEEN blijft DEEN. Het enige wat er in dat halfjaar gebeurt is dat de vakbonden toestemming moeten geven voor het sociaal plan. De ondernemingsraad krijgt een adviesaanvraag. En dat moeten ze bespreken met de directie. En heel belangrijk: de mededingingsautoriteit in Nederland gaat bepalen of het allemaal mag.”

Mededingingsautoriteit 
Leendert van Eck: ”De mededingingsautoriteit gaat beoordelen of wat wij bedacht hebben, samen met de andere partijen ook allemaal kan. Misschien komt er toch een Albert Heijn waar wij een Dekamarkt voor ogen hadden. Dat is wat de mededingingsautoriteit gaat bekijken. Op het moment dat die groen licht heeft gegeven hebben we nog een week of drie, vier nodig om de koopovereenkomst definitief te maken. En dan gaat de verkoop plaatsvinden. Op het moment dat de koopovereenkomst getekend is betekent het dat de medewerkers in dienst komen van of Albert Heijn, of DekaMarkt of Vomar. En dan gaan we de ombouw ook starten.”

Ombouwen naar de andere formule
Leendert van Eck: ”Dat betekent dat gedurende ongeveer vier maanden alle winkels omgebouwd worden van DEEN naar de andere formule. Dat er op de DC’s die open blijven wat veranderingen plaatsvinden. En dat er op de locaties waar het werk gaat verdwijnen steeds minder werk komt en dat er voor steeds meer mensen passend werk gevonden moet worden. Dat is eigenlijk het plaatje voor de komende tijd. En het belangrijkste daarbij is dat we onze klanten nog zeker een halfjaar van DEEN kunnen laten genieten. En dat we daar met z’n allen ook enorm ons best voor moeten gaan doen. Hoe moeilijk het ook is. We zijn DEEN. We zijn in Nederland een hele goede formule. We worden enorm gewaardeerd. En het is daarom ook heel goed dat we beseffen dat we er met onze klanten gewoon nog een hele mooie tijd van gaan maken. Wij moeten nu eigenlijk in ons hoofd heel langzaam afscheid gaan nemen van een prachtig bedrijf, waar heel veel mensen heel lang werken. En dan wil ik toch aangeven dat Fons Deen vanaf het begin tegen mij heeft gezegd: Leendert, ik ga het alleen verkopen als ik zeker weet dat het voor het personeel goed geregeld is. En dat gaat ook gebeuren. De familie Deen heeft erop aangedrongen dat er een sociaal plan moet komen waarop niets is af te dingen. Het bedrijf wordt alleen verkocht als voor het personeel alles goed geregeld is en dat het verkocht wordt in Noord-Holland aan drie bedrijven, die alledrie sterker worden, waar het personeel met vertrouwen ondergebracht kan worden.” 

Een warm bad 
Leendeert van Eck: ”Ik denk dat het voor de medewerkers van DEEN de drie beste partijen zijn die er te vinden zijn. Ze zitten allemaal in Noord-Holland. Het zijn sterke supermarktbedrijven. En alles wat ze beloven maken ze waar. Dus ik denk dat de DEEN-medewerkers allemaal straks in een warm bad komen en dat het qua reistijd ook allemaal prima geregeld kan zijn.

Waarom juist nu deze verkoop
Leendert van Eck: ”Het is niet een besluit van nu. In 2018 en in 2019 hebben de directie en de familie heel veel scenario’s met elkaar doorgenomen. Hoe moeten we nu de toekomst in? En uiteindelijk heeft de familie in 2019 besloten om het bedrijf te verkopen. Dus dat is eigenlijk al voor het jaar 2020. Voor dat hele aparte coronajaar, waar we nu nog steeds allemaal in zitten. Dus het betekent dat het besluit in 2019 is genomen. In 2020 heeft de familie nog heel lang onderhandeld om het voor het personeel zo goed mogelijk te regelen. Daarom heeft het traject ook heel lang geduurd. En daarom kondigen we eigenlijk nu pas aan dat het bedrijf verkocht wordt.”

Wat betekent deze stap eigenlijk voor de winkels?
Leendert van Eck: ”Voor de winkels is eigenlijk het enige wat het echt betekent is dat er een andere naam op de gevel komt en dat de medewerkers misschien op een iets andere manier, met andere assortimenten, moeten gaan werken. Maar de teams, die blijven bij elkaar. En dat is denk ik redelijk uniek. Het team wat nu in een winkel werkt mag gewoon in de winkel met elkaar blijven werken. In dezelfde verantwoordelijkheden, met dezelfde arbeidsvoorwaarden, met dezelfde werktijden, op dezelfde plek.”

Wat betekent deze stap eigenlijk voor de mensen die werken bij een locatie die misschien niet wordt overgenomen door één van deze partijen?
Leendert van Eck: ”Voor die mensen, en dat is ook echt in het sociaal plan goed geregeld, wordt heel serieus naar werk gezocht. Ik zal heel kort uitleggen wat dat betekent. De winkels worden omgebouwd, een aantal DC’s krijgen andere werkwijzen. Voor de mensen voor wie de functie vervalt is na ’closing’ ook minder werk voor DEEN. Zodra een functie vervalt gaat er voor de periode van maximaal een halfjaar gezocht worden naar passend werk. Bij Vomar, bij DekaMarkt, bij Albert Heijn, bij Etos, bij Gall & Gall of bij bedrijven met wie Albert Heijn, Vomar of DekaMarkt samenwerken. Het kan zelfs bij een derde zijn. En dat wordt echt heel serieus gedaan. Er zit een begeleidingscommissie op, waar ook DEEN nog in participeert om echt te controleren dat het sociaal plan ook uitgevoerd wordt.
Het komende halfjaar gaan we met z’n allen gewoon de DEEN-formule laten werken, zoals hij altijd gewerkt heeft: met rechte rug, met vertrouwen in de toekomst.”

 

Voor de regio Hoorn geldt dat vrijwel alle winkels een vestiging worden van Albert Heijn: Grote Noord, De Huesmolen, Dorpsstraat in Zwaag, Stan Kentonhof in Hoorn, Hollandse Cirkel in Zwaag. Daarnaast komt er een Dekamarkt-vestiging in Westerblokker en tenslotte wordt de vestiging aan de Vredehofstraat in Hoorn een filiaal van de Vomar.
 

Joost Deen en Leendert van Eck Joost Deen en Leendert van Eck