Motie ingediend door VVD, CDA en DRP voor tegenprestatie van bijstandsgerechtigden

Digitale Gemeenteraadsvergadering 16 februari

HOORNGIDS | VVD, CDA en DRP vinden dat mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, gevraagd mag worden een tegenprestatie te leveren. Dit om hen te activeren en mogelijk te maken een sociaal netwerk, arbeidsritme en regelmaat te ontwikkelen, zodat ze meer kansen krijgen om maatschappelijk mee te doen. Er wordt hiervoor een (wilde) motie ingediend.

Het standpunt wordt door de overige fracties niet onderschreven. Deze fracties zijn eensgezind in hun afwijzing. Zo zeggen de meeste fracties te willen wachten op de beleidsnota die later dit jaar door WerkSaam, die hierin actief is, zal worden aangeboden. Dat zal het moment zijn waarop visies hierover kunnen worden gedeeld. Niet iedereen die in de bijstand zit, zit daar uit eigen keuze. Het kan ook negatieve effecten hebben op de arbeidsmarkt omdat reguliere banen daardoor zouden kunnen worden weggeduwd.

Rob Droste (VVD) wilde ondanks de afwijzende reacties de motie toch in stemming brengen. Uitsluitend de indieners waren voor de motie. De motie werd daarom verworpen.

Tegenprestatie voor bijstandstrekkers Tegenprestatie voor bijstandstrekkers