Raad gaat zich buigen over locatie IKEC

Criteria onderzoeksrapport locatie IKEC ter bespreking in raadscommissie

HOORNGIDS | Binnenkort mag de Hoornse gemeenteraad zich weer buigen over de huisvesting van het IKEC. Naast de beoogde locatie op de oude hockeyvelden aan de Nieuwe Steen is er een aangedragen optie om het een en ander te realiseren op het sport- en recreatiepark in de Risdam-Noord. 

Het college van B en W heeft  het onderzoeksrapport locatie IKEC ter bespreking aangeboden aan de raadscommissie. Het college vraagt de raadscommissie of de onderzoeksresultaten nog vragen oproepen, en of er mogelijk nog criteria zijn die nu niet zijn benoemd en de raad wel wil meegeven. De bespreking is op 9 maart.

Proces besluitvorming
Tijdens deze eerste bespreking op 9 maart vraagt het college nog niet om een richtinggevende uitspraak. Het college vraagt de raadscommissie of de onderzoeksresultaten nog vragen oproepen, en of er mogelijk nog criteria zijn die nu niet zijn benoemd en de raad wel wil meegeven. Mede op basis van de uitkomsten van deze bespreking, maakt het college het definitieve raadsvoorstel met richtinggevende keuzes. Naar verwachting bespreekt de raadscommissie dit raadsvoorstel op 8 april. De besluitvorming in de raad staat gepland op 20 april. Het raadsvoorstel en het onderzoeksrapport die op 9 maart worden besproken, zijn te vinden op de website van de gemeenteraad. 

Aanleiding onderzoek
Enkele maanden geleden heeft een klein deel van de raad bedenkingen geuit over de aanstaande realisatie van het IKEC en woningbouw op de oude hockeyvelden Nieuwe Steen. Het college is gevraagd als alternatieve locatie het Sport- en recreatiepark Risdam-Noord te onderzoeken. Het college heeft de organisatie daarop de opdracht gegeven vergelijkend onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor een IKEC en woningbouw op beide locaties.

Criteria onderzoek
De mogelijke invullingen op locaties oude hockeyvelden Nieuwe Steen en Sport- en recreatiepark Risdam-Noord zijn vergeleken aan de hand van de volgende criteria: financiële haalbaarheid, ruimtelijke kwaliteit, verkeersafwikkeling, parkeren, planning, bijdrage aan de woningbouwopgave en draagvlak in de buurt.

Onderzoek locatie IKEC
Voor de locatie oude hockeyvelden aan de Nieuwe Steen is onderzocht uitsluitend het IKEC daar onder te brengen, of eventueel het IKEC in combinatie met 80 sociale en 60 middeldure huurappartementen. Dit is het initiële plan met als aanvulling een gebouwde parkeervoorziening in de directe omgeving. Met deze parkeervoorziening worden de 78 parkeerplaatsen bij het oude hockeyterrein volledig gecompenseerd.
Een andere optie is het IKEC aan de Nieuwe Steen, 72 sociale en 45 middeldure huurappartementen. In dit versoberde programma worden 20 parkeerplaatsen van het oude hockeyterrein gecompenseerd. Deze komen op de locatie zelf.
Als gekozen zou worden voor een IKEC op het Sport- en recreatiepark Risdam-Noord dan zou de invulling van de oude hockeyvelden kunnen zijn: een woningbouwprogramma van 80 sociale en 170 middeldure huur/koopappartementen en compensatie van de 78 parkeerplaatsen op de locatie zelf. 

Voor de locatie Sport- en recreatiepark Risdam-Noord
Bij een realisatie van de plannen in de Risdam-Noord op de sport- en recreatieterreinen aldaar zou het IKEC daar kunnen komen met de bundeling van sportclubs HSV en rugby. Deze optie wordt gecombineerd met een woningbouwprogramma van 80 sociale en 170 middeldure huur/koopappartementen op de oude hockeyvelden (inclusief compensatie parkeerplaatsen oude hockeyvelden).
Een andere optie voor realisatie in de Risdam-Noord luidt: het IKEC en de bundeling van sportclubs HSV en rugby en 120 appartementen. Deze optie wordt gecombineerd met een woningbouwprogramma van 80 sociale en 170 middeldure huur/ koopappartementen op de oude hockeyvelden (inclusief compensatie parkeerplaatsen oude hockeyvelden).

IKEC
In het IKEC (Integraal Kind en Expertise Centrum) wordt gespecialiseerd onderwijs, zorg en kinderopvang aangeboden vanaf één locatie. Alle betrokken partijen binnen het IKEC werken intensief samen vanuit één gedeelde visie. Het IKEC is er voor kinderen van 0 tot 12 jaar met specifieke leer- en ontwikkelbehoefte. Op het IKEC krijgen zij (tijdelijk) extra ondersteuning en begeleiding die nodig is om hun talenten verder te ontwikkelen. Meer informatie: www.hoorn.nl/IKEC (http://www.hoorn.nl/IKEC)

Hockeyvelden Nieuwe Steen Hockeyvelden Nieuwe Steen