Een laatste blik op de laatste flat

27-02-2021

HOORNGIDS | De laatste te slopen flat aan de Siriusstraat staat er triest bij. Klaar voor de sloop. De laatste bewoners hebben elders onderdak gevonden. Sommigen in de eerste gereedgekomen flat aan de andere kant van de straat, de meesten op een andere locatie. Meer dan vijftig jaar hebben de flats gediend als huisvestingsmogelijkheid. En nu wordt het oude verruild voor nieuw en modern.

In 1967 kwamen de eerste inwoners van Hoorn hier terecht. De flats boden huisvesting aan degenen die in de stad niets konden vinden of anderen die de stad graag achter zich wilden laten. In de Grote Waal was er ruimte. Met heel veel groen. En de stad binnen handbereik. In de wijk kwam al snel een supermarkt, zodat de bewoners niet langer aangewezen waren op een bezoekje aan de stad. Hoezeer ze diezelfde stad vaak ook misten. Een rondje over de markt was dan ook veelal een mogelijkheid om de stad nog effe te ruiken. Om ouwe bekenden te ontmoeten.

Ruim opgezet
De flats waren ruim van opzet. Degenen die er gewoond hebben en afkomstig waren uit een stadswoning waren blij verrast bij de eerste bezichtigingsmogelijkheid. Het duurde dan ook niet lang voordat alle flats volledig bezet waren, waarbij de bewoning voor velen ook weer de eerste stap was naar gepaster wonen in een eigen huis. In de loop der jaren zijn er dan ook vele duizenden mensen ingetrokken en weer weggegaan. Vanwege de nu geldende wooneisen dienden de flats te verdwijnen. Velen kijken er met weemoed op terug. De herinneringen blijven. En de foto’s.

Siriusstraat laatste flat die gesloopt wordt 1 Siriusstraat laatste flat die gesloopt wordt 1
Siriusstraat laatste flat die gesloopt wordt 2 Siriusstraat laatste flat die gesloopt wordt 2