Hoorns College van B&W wil verlenging van financieel mandaat

Digitale Commissievergadering 2 maart

HOORNGIDS | De coronacrisis heeft het noodzakelijk gemaakt dat in het jaar 2020 tot en met 31 december een mandaat verleend werd aan het Hoornse college om waar nodig direct financieel bij te springen. Organisaties die door de coronaomstandigheden in de problemen zouden komen hoeven dan niet een procedure van zeker acht weken af te wachten eer maatregelen getroffen kunnen worden. Voor 2020 was daartoe een bedrag van 2,4 miljoen euro gereserveerd.

Dat geld werd aangevuld door extra bijdragen vanuit het Rijk, zodat er van de Hoornse reservering nog 1,3 miljoen overbleef. De coronacrisis duurt nog voort en dus komt het college met het verzoek om het financiële mandaat te verlengen.

De raad heeft een overzicht gekregen van de besteding van het geld. De verwachting is dat er ook sprake kan zijn van een na-ijleffect, omdat niet iedereen vooraf hulp aanvraagt. Volgens Arwin Rood (D66) is het college keurig omgegaan met het geld en wat hem betreft mag het best wat minder zuinig en zou de gemeente wat meer kunnen zoeken naar burgers, bedrijven of instellingen die voor ondersteuning in aanmerking kunnen komen.

De meeste fracties spreken waarderend over de manier waarop het mandaat is opgepakt. De verantwoording had wat uitgebreider en duidelijker gemogen. De Realistische Partij is niet enthousiast en ziet meer heil in spoedvergaderingen van de raad, zodat de inbreng van de raad en het budgetrecht beter worden gewaarborgd. Dit wordt door enkele andere fracties ook zo gevoeld. Niet-urgente zaken kunnen goed in de reguliere raadsvergaderingen worden besproken. Wanneer de ergste crisis voorbij is – dat zou best voor het einde van het jaar het geval kunnen zijn – hoeft het mandaat niet tot het eind van 2021 worden verlengd.

Wethouder Marjon van der Ven dankt de fracties voor het vertrouwen en legt uit dat het sneller behandelen in de raad betekent dat er procedures moeten worden aangepast. Ze kon ook melden dat met diverse organisaties waar de fracties aandacht voor vroegen overleg is geweest en zijn zaken opgestart. Ze noemde speciale acties van jongeren en leerlingen en eenzaamheidsbestrijding.

Er worden enkele raadsinstrumenten aangekondigd die bij behandeling in de raadsvergadering aan de orde zullen komen.

Wethouder van financien Marjon van der Ven Wethouder van financien Marjon van der Ven