Gemeente kiest voor erfpachtconstructie bij woonwagencentrum

Digitale Commissievergadering 2 maart

HOORNGIDS | Op dit moment heeft de gemeente Hoorn kavels in bezit, waarop woonwagens staan. De kavels worden verhuurd. De gemeente wil de stukken grond verkopen. Niet elke kavel kan worden verkocht, omdat de gebruikers de financiering niet rond kunnen krijgen. Daarom kiest de gemeente voor een erfpachtconstructie.

Menno Jas (DRP) ving bij de bewoners op dat men daar meer voelde voor een huurkoopconstructie. Matthijs Koster (CDA) ziet de redelijkheid van erfpacht in, maar stelt een andere constructie voor, waardoor een andere woningcorporatie dan Intermaris de rol van huurder overneemt. Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer) laakt de rol van de banken die niet meewerken om financiering mogelijk te maken voor bewoners van het woonwagencentrum. Daarom gaat Fractie Tonnaer met tegenzin akkoord met de erfpachtconstructie. Peter Peerdeman (ÉénHoorn) vraagt zich af waarom er voor deze bewoners een BIBOB-verklaring moet worden gemaakt. Het lijkt erop dat de overheid bij voorbaat uitgaat van de vraag of de integriteit in het geding is.

Wethouder Marjon van der Ven beklemtoont dat we op de goede weg zijn om de huidige situatie te normaliseren. De woonwagens die het betreft zijn eigendom van de bewoners, terwijl de grond dat niet is. Ze legt uit waarom voor erfpacht is gekozen in plaats van huurkoop. Bij huurkoop zijn de bewoners nog geen eigenaar en degene die eventueel na hen komen ook niet. Zij is achter de schermen bezig met gesprekken met banken om hen te bewegen alsnog hypotheek te verlenen aan de woonwagenbewoners.

De fracties zijn in grote meerderheid eens met het voorstel, maar er kunnen toch nog wel enkele amendementen worden verwacht.

Marjon van der Ven wethouder Marjon van der Ven wethouder