Tiny houses bij voorkeur buiten Hoorn

04-03-2021

HOORNGIDS | Naar aanleiding van eerdere publicaties over het wonen in huisjes van bescheiden omvang (tiny houses) zijn er vele vragen gerezen. Temeer daar er sprake zou zijn van het plaatsen van dergelijke huisjes in een productiehal. De gemeenteraadsleden Marieke Rijk en Roger Tonnaer hebben aan het college van B&W gevraagd of er eigenlijk wel mogelijkheden zijn tiny houses van Clean2Anywhere te plaatsen op o.a. de locaties Poort van Hoorn, Rozenbuurt en Holenkwartier. Verder vragen de raadsleden of het wonen in tiny houses in een productiehal mag en schadelijk is voor de volksgezondheid. 

Uit de beantwoording door het college van B&W blijkt dat de gemeente niet is betrokken bij de productie van tiny houses door Clean2Anywhere & WerkSaam. In Hoorn is te weinig ruimte om flexwoningen of tiny houses te plaatsen. Voor het wonen in 15 tot 20 tiny houses in een productiehal is geen vergunning aangevraagd door C2A. De gemeente Hoorn is financieel noch bestuurlijk betrokken bij de bouw of plaatsing van tiny houses/flexwoningen door Clean2Anywhere & WerkSaam. Zie hieronder de toelichting, de gestelde vragen en de daarbij behorende antwoorden van het college. 

Geacht College,
Volgens een krantenartikel in het NHD van 2 februari 2021, ‘Herkansing huizen van afval’, heeft scheepswerf Clean2Anywhere samen met WerkSaam West-Friesland plannen voor de bouw en plaatsing van tiny houses gemaakt van afval, in West-Friesland waaronder Hoorn. De heer Ter Velde van Clean2Anywhere noemt als mogelijke locaties voor de plaatsing van tiny houses de Poort van Hoorn, Holenkwartier en de Rozenbuurt in Zwaag. In een nu nog lege bedrijfshal worden de tiny houses gemaakt. Daar kan volgens de twee organisaties bij wijze van proef ook alvast worden gewoond in 15 tot 20 tiny houses. Verder blijkt dat het Platform Woningcorporaties West-Friesland, waaronder Intermaris, aan de plaatsing van tiny houses/modulaire flexwoningen gaat meewerken door in elke gemeente van West-Friesland te zoeken naar geschikte locaties voor de plaatsing van deze flexwoningen.
Volgens ons heeft de gemeente Hoorn met Woningcorporatie Intermaris geen prestatieafspraken gemaakt voor de bouw en plaatsing van tiny houses of modulaire flexwoningen. Plaatsing van modulaire flexwoningen op bouwlocaties zoals de Poort van Hoorn, Holenkwartier en Rozenbuurt zal de woningbouw aldaar tegenwerken, terwijl de bouw van meer woningen hard nodig is. Het idee om wonen mogelijk te maken in tiny houses in een productiehal vinden wij een origineel idee, maar het is in strijd met de bestemming van bedrijfsterreinen, brandgevaarlijk en volgens ons voor bewoners ongezond. Bovendien vermoeden wij dat ondernemers geen voorstander zijn van wonen op bedrijfsterreinen, omdat dit in de regel belemmerend is voor hun bedrijfsvoering.

Vraag 1 Bent u het met ons eens dat door het plaatsen van tiny houses of modulaire flexwoningen op o.a. de locaties Poort van Hoorn, Rozenbuurt en Holenkwartier de geplande woningbouw tegenwerkt?
Antwoord
Het initiatief van Clean2Anywhere (C2A) betreft tiny houses. Het college is geen voorstander van flexwoningen. Wij vinden dat het initiatief van C2A goed afgewogen moet worden en geplande woningbouw niet mag tegenwerken.
Vraag 2 Hebben grondeigenaren/projectontwikkelaars en gemeente ingestemd met de plaatsing van flexwoningen op diverse locaties?
Antwoord
Nee, het college is geen voorstander van flexwoningen. Tiny houses in de vorm van bijvoorbeeld gestapelde kleine appartementen met hergebruikt materiaal passen heel goed bij Hoorn. C2A ontwikkelt plannen voor de realisatie van tiny houses. Ook andere groepen, zoals Anders Klein Wonen, willen graag in Hoorn tiny houses realiseren. Voor tiny houses in de vorm met veel grond eromheen is weinig ruimte in Hoorn. Hoorn is bijna helemaal volgebouwd. Deze partijen verwijzen we daarom door naar onze buurgemeenten. 
Vraag 3 Hoe en wanneer betrekt Clean2Anywhere omwonenden bij de plannen tot plaatsing van flexwoningen?
Antwoord
Het initiatief van Clean2Anywhere (C2A) betreft tiny houses. Het college is geen voorstander van flexwoningen. C2A maakt de plannen in afstemming met het Platform Westfriese Woningcorporarties (PWW). Het PWW neemt stakeholders en de omgeving mee in de ontwikkelingen en planning. C2A gaat pas tot plaatsing van de woningen over, wanneer daarvoor de benodigde vergunningen zijn.
Vraag 4 Heeft de gemeente Hoorn met Intermaris prestatieafspraken gemaakt voor de plaatsing van modulaire flexwoningen in Hoorn?
Antwoord
Nee, dit onderwerp komt niet terug in de prestatieafspraken.
Vraag 5 Gaat u toestemming geven voor het wonen in 15 tot 20 tiny houses in een productiehal?
Bent u het met ons eens dat wonen in een productiehal in strijd met bestemmingsplannen, brandgevaarlijk en schadelijk voor de volksgezondheid is. Heeft Clean2Anywhere voor het wonen op bedrijfsterreinen overleg gehad met ondernemersverenigingen?
Antwoord
Nee, de gemeente heeft geen gesprekken gevoerd over het wonen in een productiehal. Wonen in een productiehal kan alleen als wordt voldaan aan alle geldende wet- en regelgeving. Indien een aanvraag binnenkomt zal deze daaraan worden getoetst.
Vraag 6 WerkSaam is een samenwerkingsverband van zeven West-Friese gemeenten. Hoe is Hoorn via WerkSaam bestuurlijk en financieel betrokken bij de plannen van Clean2Anywhere?
Antwoord
De gemeente Hoorn is financieel niet betrokken bij de plannen van C2A. Bestuurlijk is het college van de gemeente Hoorn geïnformeerd over het initiatief; er is geen bestuurlijke rol voor de gemeente. Het bestuur van WerkSaam is en wordt betrokken bij het werkgelegenheidsaspect van dit project. Alles wat te maken heeft met woningbouw, locaties en vergunningen, is geen aangelegenheid voor WerkSaam.
Met vriendelijke groet,
Burgemeester en wethouders van Hoorn

Tiny house Tiny house