Fans naar rechter om faillissement van Feyenoord te voorkomen

Nieuwe stadionplan Feyenoord kost 1,5 miljard

HOORNGIDS | Supporters van Feyenoord die zich hebben verenigd in het collectief Stadion op Zuid, stappen naar de Raad van State om te voorkomen dat hun club straks failliet gaat. De groep meent dat de voorgenomen bouw van het nieuwe stadion de club naar een bankroet zal leiden. De gemeenteraad stemde eind vorig jaar in met het plan. Via een zaak bij de hoogste bestuursrechter wil de groep dit akkoord torpederen.

Beroepsprocedure om Feyenoord City van tafel te krijgen
Het moet een van Rotterdams grootste stedenbouwkundige projecten ooit worden met het nieuwe stadion als stralend middelpunt. Inmiddels is Feyenoord City de inzet van strijd die stad en supporters niet bij elkaar brengt maar juist verdeelt. Binnenkort verplaatst het strijdtoneel zich naar de hoogste bestuursrechter, de Raad van State. Stadion op Zuid, een snel groeiende groep van honderden bezorgde supporters, start bij de Raad een beroepsprocedure om het bestemmingsplan Feyenoord City van tafel te krijgen.

Nieuwe stadionplan Feyenoord kost 1,5 miljard
Over de plannen voor een stadion dat de roemruchte Kuip moet vervangen wordt in Rotterdam al minstens even lang gesoebat als over het eeuwige spitsenprobleem van Feyenoord. In de eerste schetsen uit 2006 gingen club en gemeente nog uit van een ‘Nieuwe Kuip’ die op sportcomplex Varkenoord, vlakbij Stadion Feijenoord, zou verrijzen. Het plan is geleidelijk uitgegroeid tot een groot gebiedsontwikkelingsproject dat onder meer voorziet in een jachthaven, een hotel, een spa, 3700 woningen, een park en een halve kilometer lange promenade met winkels, horeca en attracties. Kosten: 1,5 miljard.

Plan Feyenoord City is op drijfzand gebaseerd
Megalomaan, oordelen de verontruste supporters. Uit analyses die zij hebben laten maken blijkt dat de financiële uitvoerbaarheid op drijfzand is gebaseerd. Zij vrezen dat Feyenoord City de molensteen wordt die de club naar de bodem van de Maas zal trekken. Via hun site stadionopzuid.nl (http://stadionopzuid.nl) hebben de fans geld ingezameld om de procedure te kunnen beginnen. De gemeenteraad van Rotterdam ging op 18 december met één stem verschil akkoord met het bestemmingsplan. Veel raadsleden uitten grote aarzelingen over de haalbaarheid. Ellen Verkoelen, raadslid van 50plus, zei dat het dossier tal van ‘geheime documenten, valse voorwendselen en ingeregen leugens’ bevatte.

Feyenoord stadion Feyenoord stadion