Wonen in panden V&D komt in zicht

Gebouwen Vroom en Dreesman ondergaan een totale metamorfose

HOORNGIDS | Daar waar jarenlang gewinkeld werd in het warenhuis van Vroom en Dreesman in het centrum van Hoorn wordt hard gewerkt aan een ongekende transformatie. Zowel in het hoofdgebouw aan het Grote Noord als in het bijgebouw aan de Nieuwsteeg, de zogeheten De Gruyterlocatie, zijn de architecten en bouwers erin geslaagd prachtige woningen te realiseren voor zowel huurders als kopers.  

In het grote gebouw op de hoek Grote Noord / Nieuwsteeg wordt hard gewerkt aan de realisatie van 30 huurappartementen, waarvan vele met terras. In de zogeheten De Gruyterappartementen op de hoek Nieuwsteeg / Nieuwe Noord komen uitsluitend kopers. 

Hoofdgebouw V&D
In het voormalige warenhuis van Vroom en Dreesman aan het Grote Noord wordt een appartementencomplex met chique uitstraling gerealiseerd. Hier komen maar liefst 30 appartementen, variërend in afmeting van circa 50 tot 80 m². Diverse authentieke elementen van het gebouw blijven behouden, die onder andere terug te vinden zijn in de hoogte van de plafonds en de raamkozijnen. De toegang bevindt zich aan het Nieuwe Noord, waar de woonruimtes bereikbaar zijn middels een trap en een lift. Onder het gebouw is een ruimte van 200 m² waar de bergingen worden gemaakt. Het winkelgedeelte op de begane grond blijft behouden en is momenteel in gebruik door Kruidvat en ICI Paris. De oplevering is naar verwachting in de loop van het tweede kwartaal.

Gebouw De Gruyter
Aan de overzijde, op de plek waar de firma P. de Gruyter & zn. ooit levensmiddelen verkocht, komen 43 koopappartementen. De bouw nadert de voltooiing; het aanprijzen ervan is niet nodig, daar de handtekeningen voor de koopappartementen inmiddels al zijn gezet. Het project, verdeeld over verschillende gebouwen in vijf bouwstijlen, is een combinatie van klassiek en modern. Hiermee refereert het aan de historische architectuur van Hoorn én aan het comfort van deze tijd. Het appartementencomplex omvat compacte studio’s, ruime gezinswoningen en alles daartussen en het gebouw kent een indrukwekkend dakterras.

Dakterrassen
De dakterrassen van het De Gruytergebouw zijn via dakluiken te betreden. Voor de toegang tot de dakterrassen heeft aannemer Newbouw gekozen voor glazen dakluiken, die ideaal zijn voor toepassing in gebouwen of woningen waar natuurlijk daglicht in de onderliggende ruimte gewenst is, zoals in de situatie van De Gruyter. De gehele constructie van het dakluik is thermisch onderbroken. Dit zorgt samen met het HR+++ triple glas voor een zeer goede isolatie en een behaaglijk klimaat in de onderliggende appartementen. Het lichtdoorlatende dakluik heeft een schuin aflopend zelfreinigend venster wat tevens doorvalveilig en inbraakwerend is.

Uitzicht
De aanstaande bewoners van het voormalige hoofdgebouw van V&D aan het Grote Noord / Nieuwsteeg zullen kunnen genieten van een uitermate fraai uitzicht, zeker op de bovenste etages waar men uitkijkt over het Hoornse Hop en de binnenstad. Op een van de meeste prominente locaties in de binnenstad van Hoorn zal binnenkort vrijwel niets meer doen denken aan een winkelpand waar honderdduizenden voetstappen liggen. Een uitermate geslaagde transformatie is weldra een feit.

V&D eindresultaat V&D eindresultaat
De Gruyter koopappartementen De Gruyter koopappartementen