Uitbreiding banketbakkerij van den Berg krijgt geen steun van gemeente Hoorn

Samenvoeging panden Nieuwstraat 6 en 8 stuit op muur van onwil

HOORNGIDS | Al vele tientallen jaren is banketbakkerij Van den Berg een vertrouwd gezicht in de binnenstad van Hoorn. De vestiging aan de Nieuwstraat behoeft uitbreiding en om die reden willen de eigenaren Linda en Alex Kok het belendende pand, waar een hengelsportzaak in gevestigd was, aankopen. Na aankoop zullen de beide panden worden samengevoegd om in het aan te kopen pand aan de voorzijde te starten met de verkoop van schepijs. 

De gesprekken daarover met de gemeente stuiten op een muur van onwil. De gemeente weigert toestemming te verlenen voor de samenvoeging van de beide panden, ondanks dat de ingediende plannen erin voorzien dat aan alle voorwaarden wordt voldaan. Niet alleen wordt de leegstand van winkelpanden in de binnenstad ermee tegengegaan, het vormt tevens een verfraaiing van het straatbeeld en een uitbreiding van het winkelaanbod. Leegstaande winkelpanden hebben een negatief effect op de economie van de binnenstad, terwijl meer bedrijvigheid hard nodig is.
De gemeente wil echter niet meewerken aan het samenvoegen van panden. Voor de lokale politieke partij Fractie Tonnaer is dat, zeker in deze bijzondere tijden, een onbegrijpelijke zaak. Er zijn dan ook vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders om gedaan te krijgen dat er zo snel mogelijk medewerking wordt verleend aan een ondernemer met uitbreidingsplannen. De brief aan het college is hieronder te lezen.  

Geacht College,
Banketbakker Van den Berg, gevestigd op Nieuwstraat 6 in Hoorn, heeft het plan om winkelpand Nieuwstraat 8 aan te kopen en vervolgens samen te voegen. De aankoop van het pand zal alleen plaatsvinden indien Van den Berg toestemming krijgt de panden samen te voegen én in pand nr. 8 schepijs te verkopen.
Ongeveer 4/5 van het pand Nieuwstraat 8 zal in gebruik worden genomen als werkruimte voor de fabricage van chocolade en ijs. In ongeveer 1/5 van het pand, aan de voorzijde, wil Van den Berg uitsluitend schepijs verkopen. Er komen geen zitplaatsen met stoelen en tafels en er komt geen raamverkoop van ijs. Enkele weken in december wordt de verkoopruimte gebruikt voor de verkoop van oliebollen en appelbeignets. Op ongeveer 17 meter diepte vanaf de voorgevel worden de twee panden (werkplaats banket en chocolade & ijs) met elkaar verbonden.
Minstens twee keer is door stadhuismedewerkers of werkgroepen de verkoop van ijs in pand Nieuwstraat 8 afgewezen. Wij hebben voor deze weigering geen begrip. Ondernemers in de Hoornse binnenstad verliezen, zeker in coronatijd, jaarlijks veel omzet. Het aantal leegstaande winkelpanden neemt toe. Fractie Tonnaer vindt het belangrijk dat de binnenstad een economisch krachtig centrum blijft voor Hoorn en de regio.
Om dat doel te bereiken is het nodig dat het college ondernemers helpt bij de bedrijfsvoering en uitbreiding van hun winkels. Wij waarderen het dat de enige Hoornse banketbakker in deze economisch moeilijke tijd wil  investeren in zijn zaak en gelijktijdig investeert in de Hoornse binnenstad.
Onze fractie vraagt daarom het college zich constructief op te stellen door de samenvoeging van panden en de verkoop van ijs in pand no.8 mogelijk te maken. IJs behoort al minstens zeventig jaar tot het vaste assortiment van banketbakkers. In Amsterdam is een aantal beroemde banketbakkers met ijsverkoop gevestigd. Minstens de helft van de tachtig leden van de vereniging Het Patisserie College, waar Van den Berg lid van is, verkoopt schepijs. Tot eind jaren zeventig van de vorige eeuw was de Hoornse banketbakker Conijn aan de Ramen een begrip met schepijs. IJsverkoop is feitelijk geen horeca-activiteit maar hoort meer thuis bij het assortiment van de banketbakker.
Wij vragen u mee te werken aan de samenvoeging van de panden Nieuwstraat 6 en 8 en de ijsverkoop in pand no. 8 toe te staan. Dat is volgens ons belangrijk voor de banketbakker en voor de economie van de binnenstad. Leegstaande winkelpanden hebben een negatief effect op de economie terwijl bedrijvigheid in de binnenstad hard nodig is.
Wij rekenen erop dat uiterlijk aankomende zomer banketbakker Van den Berg heerlijk schepijs kan verkopen. Binnen één maand verwachten wij voor banketbakkerij Van den Berg een positieve reactie op de aanvraag te ontvangen.
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

Van den Berg's Banketbakkerij Van den Berg's Banketbakkerij

Reacties
Reactie: (Marijo de Graaf)
15-5-2021, 10:47
Kan niet uitstaan dat er ZO met winkeliers om wordt gegaan. Liever een leeg winkelrondje met alleen hypotheekwinkels en makelaars, dan zo'n geweldige bakker meer mogelijkheden te geven waar iedereen wat aan heeft! Volkomen onbegrijpelijk!

Reactie: (Bart )
15-3-2021, 13:34
De gemeente zet liever spuuglelijke plantenbakken en fietsenrekken op de Nieuwstraat dan dat ze leegstand tegen gaan.

Reactie: (Jan de Haan)
11-3-2021, 13:52
Heel herkenbaar , wij mochten ook niets met Lange Kerkstraat 13. Hoorn voor ondernemers?