Dieptepunt: 140.325 ondernemers gestopt in 2020

Bij horeca en evenementen zien veel ondernemers het niet meer zitten

HOORNGIDS | Voor het eerst blijkt uit CBS-cijfers hoe groot de bedrijfseconomische schade is die door de coronamaatregelen wordt aangericht. In 2020 beëindigden 140.325 ondernemers hun bedrijf, een stijging van twintig procent ten opzichte van 2019. Nooit eerder telde het CBS zoveel ‘vrijwillige’ opheffingen.

In 2020 stopten 125.155 zelfstandigen met hun zaak
De meeste bedrijfsbeëindigingen betreffen zelfstandigen. 125.155 ‘eigen bazen’ zetten in 2020 een punt achter de eenmanszaak. Zij maken bijna tachtig procent van het totaal uit. Het besluit om te stoppen werd vooral in de tweede helft van het jaar genomen: uit de tweede lockdown trokken veel ondernemers de conclusie dat het kabinet niet van koers zou veranderen. De ‘voorlopige’ cijfers van het CBS zijn gebaseerd op data van de Belastingdienst en uitschrijvingen bij KVK.

Bedrijfssluiting zonder faillissementsrechter of curator
Bij een bedrijfssluiting ‘kiest’ een ondernemer er zelf voor om te stoppen. Huurcontracten, leaseovereenkomsten, verzekeringen, voorraden, openstaande rekeningen van fiscus en leveranciers, het ontslag van eventueel personeel: alles wordt afgewikkeld zonder dat er een faillissementsrechter of curator aan te pas komt. Door tijdig te stoppen, voorkomen ondernemers dat ze nog dieper in de schulden raken.

Bedrijfssluitingen leiden tot tienduizenden ontslagen
In een kwart van de gevallen ging het om bedrijven in de specialistische dienstverlening: ontwerpers, vertalers en reclamemakers maar ook beveiligers, architecten en belastingadviseurs. 89 procent van alle gestopte bedrijven had één personeelslid in dienst, bij ruim tien procent werkte twee tot tien mensen en minder dan één procent, nog altijd een totaal van elfhonderd bedrijven, had tien tot 250 mensen op de loonlijst.

‘Bij horeca en evenementen zien veel ondernemers het niet meer zitten’
Het aantal bedrijfssluitingen is het hoogst sinds het CBS in 2007 begon met het registreren van stoppende ondernemers. In 2012 dwongen de gevolgen van de kredietcrisis ruim 127.000 bedrijven om de boeken te sluiten. In 2019 waren het er bijna 115.000. Ondernemersadviseurs vrezen dat 2021 het rampjaar 2020 zal overtreffen. ”We merken dat veel ondernemers overladen zijn met schulden en uitgestelde aflossingen en het niet meer zien zitten”, zegt Hans Biesheuvel,  voorzitter van de onafhankelijke ondernemersvereniging ONL. ”Deze groep groeit vooral in de horeca en bij de organisatoren van evenementen.”

Lege winkel Lege winkel