Onderbazen

Column van Johan van der Tuin, uitgesproken op 6 maart 2021 in Radio Actueel op HoornRadio

HOORNGIDS | In Coronatijd verschijnen artsen met de regelmaat van de klok in praatprogramma’s; daar is niet iedereen blij mee, maar zolang ze een bijdrage leveren aan ons algemeen belang – de gezondheid – en niet voor eigen parochie preken is het prima.

In het journaal verscheen deze week Prof. dr. Ernst Kuipers, de eindbaas van het Erasmus MC te Rotterdam. Hij stelde kort en bondig dat er op dit moment met al die bedreigingen van Coronavirusmutanten helaas geen ruimte is voor verdere verruiming van de mogelijkheden. Iedereen wil de terrassen open, voor de horeca en om ervan te kunnen genieten, maar we moeten toch nog even wachten op de cijfers van het aantal besmettingen. U kent het wel, het R-getal dat onze levensruimte al geruime tijd achtervolgt en beperkt, moet onder de duim gehouden worden.
Is het echt moeilijk om tijdelijk te leven met beperkingen? Ik leef al een jaar in een lockdown, ontvang behalve de cv-monteur geen bezoek, kom bijna nergens en vul mijn dagen met fietsen, wandelen, een radioprogramma maken, lezen en tv kijken. Kan ik dit nog even volhouden? Natuurlijk wel. Misschien gaat het mij ook relatief makkelijk af omdat ik al jong bekend was met het woord nee en vroeg bij een baas aan het werk ging en voor hem klusjes deed die ik niet zelf had uitgekozen, laat staan bedacht! Niet alles kan en vaak niet op het moment dat het jou het beste uitkomt. Ook als kind werd mij niet gevraagd wat ik wilde eten of drinken. Het stond simpelweg op tafel. Zouden de pleitbezorgers van herinvoering van de dienstplicht een punt hebben?

Burgemeesters zijn de laatste tijd ook druk met het vergroten van hun invloed, zo lijkt het. Vooral de burgemeester die probeert zijn imago op te poetsen tot eindbaas van de burgemeesters, ene Bruls uit Nijmegen. Ik zou wel eens willen weten wat zijn gemeenteraad hiervan vindt.

Terwijl de Commissaris van de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken de eindbazen zijn van burgemeesters heeft Bruls zichzelf op een hoger plan geplaatst en gedraagt hij zich als opperburgemeester. Afgelopen maandagavond gaf hij weer een persconferentie na afloop van het wekelijks beraad van de voorzitters van de veiligheidsregio’s. Alsof hij de onderbaas van Nederland is stond hij voor een batterij microfoons van de landelijke pers te woord en voedde hij de wens van het volk door te pleiten voor vermindering van de Coronabeperkingen en het openen van terrassen. Alsof Den Haag niet weet dat wij dit allemaal graag willen.
Inmiddels hebben ministers niet alleen te maken met wekelijkse Kamerdebatten, waarin verantwoording wordt afgelegd voor het gevoerde beleid en waarin populistische fracties elke keer hetzelfde liedje zingen, maar hijgen nu ook de burgemeesters in hun nek. Geven Rutte en De Jonge om de drie weken een persconferentie, burgemeester Bruls doet dit wekelijks. Zelfs al er niets te melden valt.
Kijkend naar de vaccinatieperikelen, mede door gedecentraliseerde GGD’s en  veiligheidsregio’s met hun parmante burgemeesters moeten de lessen van de bestrijding van de Coronapandemie voor Den Haag misschien zijn dat de decentralisatie wel een tandje minder moet.

De regie is nu versnipperd en daarmee ineffectief. Als Kabinet snel willen vaccineren en afhankelijk zijn van allerlei uitvoeringsniveaus.. het is het niet.
Het proces komt op gang als ware het een gigantisch schip op zee. Een centrale structuur is veel effectiever in ramp- en crisisbestrijding.
Ik heb geen idee wanneer ik aan de beurt ben. Kom maar op met die prik, Hugo!

In het tv-programma Nieuwsuur van maandagavond liet men een woordvoerder van het Dijklander Ziekenhuis aan het woord. Zij vertelde bedroefd dat het ziekenhuis het aantal patiënten niet meer aan kan en dat de ‘gewone’ zorg is afgeschaald. Coronapatiënten zijn en worden overgebracht naar andere ziekenhuizen in Groningen en vorige week zelfs één patiënt per traumahelikopter helemaal naar Maastricht. Een drama voor de patiënten en hun familie.
We moeten het dus nog een poosje volhouden, hoewel.. Jan Nieuwenburg, burgemeester van Hoorn, kwam ook in beeld. Tot mijn stomme verbazing pleitte hij voor het openen van de terrassen. Voor meer drukte in de stad. Hoe was het ook weer? Vermijd drukte, houd afstand. Het kabinet zegt dat het nog niet kan, het Dijklander zit in grote zorgen en bijna in het zwarte scenario en onderbaas Jan zegt: laten we het doen. Hoe kan dit nou? In Hoorn, de stad die op de vierde plaats staat van het aantal besmettingen!
Jan Nieuwenburg, geen lid van het veiligheidsberaad, kon geen nee zeggen tegen Nieuwsuur. Waarom moet je zo nodig op de tv? Is het zo moeilijk om nee te zeggen tegen de filmende pers? Gebruik dan je zendtijd voor een bemoedigend- en begripvol woord voor de verzorgers in het Dijklander, de patiënten en hun naasten.
Nu pleiten de terrassen te openen is onverstandig en echt het verkeerde moment. Een beetje dom?

Opperburgemeester Bruls Opperburgemeester Bruls