VVD Hoorn, Sociaal Hoorn en Fractie Tonnaer willen leegstand winkelpanden verminderen met verordening

In andere gemeenten met succes ingevoerd

HOORNGIDS | Ondernemers in de Hoornse binnenstad verliezen, zeker in coronatijd, jaarlijks omzet. Als gevolg van het omzetverlies neemt het aantal leegstaande winkelpanden toe. VVD, Sociaal Hoorn en Fractie Tonnaer vinden het belangrijk de leegstand van winkelpanden terug te dringen en de sociale veiligheid en leefbaarheid in de binnenstad te vergroten. De drie fractie vinden het belangrijk dat de binnenstad economisch een krachtig centrum blijft voor Hoorn en de regio. 

Om de leegstand te verminderen en pandeigenaren te stimuleren winkelruimte te verhuren pleiten de fracties van VVD, Sociaal Hoorn en Fractie Tonnaer voor een leegstandsverordening. Door de leegstandsverordening krijgen pandeigenaren een meldingsplicht voor winkels die langer dan 6 maanden leeg staan in het kernwinkelgebied van de Hoornse binnenstad. Na melding van leegstand worden er gesprekken gestart tussen gemeente en pandeigenaren om ervoor te zorgen dat er een goede huurder wordt gevonden voor de leegstaande winkel. Leegstandsgesprekken vormen de ruggengraat van de leegstandsverordening. Pas in het uiterste kunnen voor de aanhoudende leegstand van winkels boetes worden uitgedeeld.  

In de gemeenten Schiedam en Oldambt is de leegstandsverordening al met succes ingevoerd. Het aantal leegstaande winkelpanden is er flink afgenomen. Ondernemers Stad Hoorn (OSH) is positief over de invoering van een leegstandsverordening.  

VVD, Sociaal Hoorn en Fractie Tonnaer zien de leegstandsverordening als onderdeel van een pakket aan maatregelen en initiatieven om de leegstand te verkleinen en de economische kracht van de binnenstad te vergroten. Daarom wordt sinds 1 januari jl. op initiatief van Fractie Tonnaer en VVD de stimuleringsmaatregel ‘wonen boven en in winkels’ uitgevoerd. De voorgestelde leegstandsverordening en de stimuleringsmaatregel “wonen boven en in winkels’ sluiten goed op elkaar aan.  

De voorgestelde leegstandsverordening wordt door drie fracties aangeboden aan het college van B&W en aan de gemeenteraad. 

Winkelstraat Winkelstraat