Vaccinatie met AstraZeneca tijdelijk gestaakt

15-03-2021

HOORNGIDS | Het ministerie van Volksgezondheid heeft zondagavond besloten dat de komende twee weken wordt gestopt met het vaccineren met het vaccin AstraZeneca. Volgens het ministerie is het besluit genomen uit voorzorg. Het departement baseert zich op een advies van de Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Directe aanleiding voor het advies is nieuwe informatie die dit weekend beschikbaar is gekomen. De nieuwe informatie is aanleiding om nader onderzoek te doen naar de relatie tussen het AstraZeneca-vaccin en een zestal meldingen uit het buitenland, zo meldt het ministerie. In Nederland zijn deze meldingen tot nu toe niet gedaan. Medicijnautoriteit CBG benadrukt dat er vooralsnog geen bewijs is dat de complicaties worden veroorzaakt door het vaccin. Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) doet nader onderzoek.

Geen alternatief
Het besluit van het ministerie betekent dat er in ieder geval tot en met 28 maart op geen enkele locatie in Nederland met AstraZeneca wordt geprikt. Ook niet als mensen toch komen opdagen en het vaccin graag willen. Er kan ook geen alternatief worden geboden met bijvoorbeeld BioNTech-Pfizer.
De afspraken die al met mensen zijn gemaakt voor een prik met het AstraZeneca-vaccin worden afgezegd. Betrokkenen krijgen daarover bericht. Vaccinaties met BioNTech/Pfizer of Moderna gaan gewoon door bij de mensen die hiervoor een afspraak hebben.

Vaccinatie COVID-19 Vaccinatie COVID-19