Vragen over gronduitgifte van gemeentelijk groen

15-03-2021

HOORNGIDS | Mede om de ’verstening’ van de gemeente Hoorn tegen te gaan is er een duidelijke visie opgesteld in de vorm van een Groenvisie. Verschillende lokale politieke partijen maken zich desalniettemin zorgen en hebben om die reden vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders ten aanzien van het groenbeleid. Met name bestaat er onduidelijkheid over de toetsingsgronden van het uitgiftebeleid van het openbaar groen in de gemeente Hoorn. De vragen zijn hieronder te lezen.

Geacht College,
In 2011 is de nota Uitgiftebeleid Openbaar Groen vastgesteld. Deze nota wordt nog steeds als leidraad gebruikt voor het openbaar-groenbeleid in Hoorn. Onze stad versteent steeds meer en openbaar groen is vanwege tal van redenen van grote waarde. Daarom is, na een uitgebreid participatietraject met bewoners, in 2019 een Groenvisie vastgesteld.
Daarnaast ondersteunt de gemeente vergroeningsprojecten zoals stichting Stadslandbouw en het project Steenbreek. Recent zijn wij als fracties geconfronteerd met de gronduitgifte van gemeentelijk groen waarover we onze twijfels hebben. Het lijkt erop dat deze uitgifte niet is getoetst aan de uitgangspunten in de recent vastgestelde Groenvisie. Tevens lijkt het dat de nota uit 2011 nog steeds gebruikt wordt voor de uitgifte van openbaar groen. Omwonenden en direct betrokkenen worden ook niet betrokken bij deze uitgifte.
In het uitgiftebeleid wordt gesproken over toetsingsgronden. In de voorbeelden die wij hebben gekregen, is het niet duidelijk welke toetsingsgronden dat zijn en hoe die zijn toegepast. Onze fracties vinden het van groot belang dat deze criteria helder en inzichtelijk zijn voor alle inwoners van Hoorn.
Wij constateren dat de nota uit 2011 niet meer past in deze tijd en onvoldoende aansluit op de Groenvisie die door de gemeenteraad in 2019 is vastgesteld. Wij zien dat door de uitgifte van stukjes grond veel groen verdwijnt, dat deze slecht worden onderhouden of gebruikt worden voor het stallen van bijvoorbeeld vuilnisbakken, auto’s, aanhangwagens en zelfs worden ingericht als privétuin. 

Volgens art. 36 RvO stellen wij de volgende vragen:
1. Welke afweging wordt er gemaakt om openbaar groen af te geven ter adoptie of als huur? Met daarnaast de vraag: is er, of wat is, het verschil tussen beide opties?
2. Wat zijn de huidige toetsingscriteria voor het uitgeven van openbaar groen en hoe worden buurtbewoners bij de uitgifte betrokken?
3. Is het mogelijk een adoptiegroen-overeenkomst om te zetten in een huurcontract? Zo ja, aan welke criteria wordt dat dan getoetst en wie kan dat bepalen?
4. Welk deel van het uitgegeven openbaar groen moet daadwerkelijk groen blijven en welk deel mag worden verhard?
5. Is er voldoende toezicht op de inrichting en het gebruik van de uit te geven stukjes grond en hoe is dat geregeld?
6. Mogen de stukjes groen onttrokken worden aan de openbare ruimte?
7. Hoe is het recht van overpad, indien van toepassing, voor direct omwonenden geregeld en gegarandeerd?
8. Hoeveel stukjes openbaar groen/openbare grond zijn er de laatste tien jaar uitgegeven? Is er voldoende recent zicht op hoe deze stukjes worden gebruikt en zijn ingericht?
9. Op welke wijze sluit het huidige uitgiftebeleid in uw ogen aan bij de vastgestelde Groenvisie?
10.Tot slot: wilt u het uitgiftebeleid uit 2011 op korte termijn vernieuwen, zodat de uitgifte van grond aansluit op de Groenvisie 2019?
Vriendelijke groet,
Marieke Rijk, namens Fractie Tonnaer
Yousuf Yousufi, namens VVD
Alex van der Kleij, namens CDA
Elsbeth Broerse, namens D66
Jeroen van der Veer, namens Sociaal Hoorn
Patricia Kusters, namens GroenLinks
Kees Maas, namens Christen Unie 

Groenvisie Groenvisie