Vlaggen mag vanuit toren Grote Kerk

15-03-2021

HOORNGIDS | Naar aanleiding van vragen van het CDA Hoorn over de investering van € 25.000 om het vlaggen vanuit de torenspits van de Grote Kerk op het Kerkplein te kunnen voortzetten heeft het college van burgemeester en wethouders aangegeven welke redenen ten grondslag liggen om hiervoor dit bedrag uit te trekken. 

Het CDA Hoorn benadrukt het belang om het mogelijk te maken een waardige en veilige plek te realiseren om te kunnen vlaggen, maar had moeite met de hoogte van deze investering.

Toegankelijkheid en veiligheid
Het college geeft in een reactie aan dat het om meer gaat dan alleen de kosten ten behoeve van de vlagconstructie. De gemeente moet zorgdragen voor het veilig kunnen betreden van gemeentelijke gebouwen. De kerktoren is eigendom van de gemeente en stond al op de lijst om aangepakt te worden qua toegankelijkheid en veiligheid. Er moesten dus sowieso al veiligheidsmaatregelen aangebracht worden die het mogelijk maken om de toren jaarlijks veilig te kunnen inspecteren. Dit is noodzakelijk vanuit het oogpunt van behoud en veiligheid van de torenspits.
Naar aanleiding van een terugkerend concreet verzoek van een inwoner om weer te kunnen vlaggen vanuit de torenspits is gekeken of het aanbrengen van de veiligheidsmaatregelen gecombineerd kan worden met het aanbrengen van een nieuwe vlagconstructie. Dat bleek het geval. De veiligheidsmaatregelen, in combinatie met de nieuwe vlagconstructie, maken het mogelijk om weer op een veilige en verantwoorde manier de nationale vlag vanaf het hoogste punt van de stad te tonen.

Traditie
Tot het einde van de vorige eeuw was het een normaal gebruik om de nationale vlag bij bijzondere gelegenheden vanuit de hoogste punten van de stad te hijsen. Door de vaak moeilijk toegankelijke vlaglocaties en strenge Arbo-eisen, is deze traditie grotendeels verloren gegaan. Het college hecht er veel waarde aan om te kunnen vlaggen vanaf dat punt: ”De toren van de Grote kerk is in onze historische binnenstad het hoogste punt en tevens het historische middelpunt van de stad. Het vlaggen vanaf deze locatie zal vanuit een groot deel van de stad zichtbaar zijn. Daarmee dient het als symbool van eenheid en verbondenheid tussen onze inwoners en bezoekers van onze stad. Vlaggen vanaf dit punt draagt vanuit historisch en cultuurhistorisch oogpunt ook bij aan de rijke historie van onze stad en aan de wens om meer stad te zijn. Wij beschouwen het vlaggen vanaf deze plek bovendien als een kers op de taart van de herinrichting van het Kerkplein.”

Financiering
Op de vraag van het CDA Hoorn of er gezocht moet worden naar externe financiers geeft het college aan dat niet te willen: ”Vlaggen uit overheidsgebouwen is een aangelegenheid van de overheid. De torenspits is eigendom van de gemeente. Het is daarom niet reëel de kosten hiervoor bij derden neer te leggen. Bovendien zal een externe financier een tegenprestatie verwachten van de gemeente. Voor de hand liggend is dat die partij wil vlaggen vanuit de torenspits. Wij vinden dat vlaggen vanaf dit punt bijzonder en uitzonderlijk moet blijven en niet moet worden gebruikt voor commerciële reclame- of sponsoruitingen.”

Grote Kerk Hoorn toren Grote Kerk Hoorn toren