Meeste fitnessclubs zijn technisch failliet

17-03-2021

HOORNGIDS | Na zeven maanden sluiting zijn de meeste fitnessclubs technisch failliet. Het eigen vermogen is negatief en de ondernemers zien weinig toekomstperspectief. Dit blijkt uit een brandbrief die de fitnessbranche aan het kabinet overhandigde.

Sportscholen voldoen aan alle protocollen
”We zijn gezamenlijk miljoenen coronakilo’s aangekomen”, zei demissionair premier Rutte vorige week maandag tijdens de laatste persconferentie. Hij kondigde aan dat mensen vanaf 27 jaar weer in een groepje van vier buiten mogen sporten, op voorwaarde dat de activiteiten plaatsvinden op een sportaccommodatie. Maar de bijna tweeduizend sportscholen die Nederland telt moeten voor hun miljoenen leden de deuren nog steeds gesloten houden. En dat terwijl aan alle protocollen is voldaan, er door de individuele beoefening voldoende onderlinge afstand kan worden gehouden en de meeste sporters lopend of met de fiets komen.

Covid-19 is ‘een uiting van de obesitasepidemie’
Eind vorige week overhandigde brancheorganisatie NL Actief een brandbrief aan het kabinet. NL Actief spreekt daarin zijn onbegrip uit over het feit dat de regering om de gezondheid te bewaken ‘maatregelen neemt die rechtstreeks indruisen tégen diezelfde gezondheid’. De organisatie wijst op de stapel studies waaruit het oorzakelijk verband tussen overgewicht en corona onomstotelijk naar voren komt. Maurits de Brauw, chirurg bij het Spaarne Gasthuis en leider van een wetenschappelijk onderzoekprogramma naar obesitas, noemde covid-19 onlangs zelfs ”een uiting van de obesitasepidemie”.

Fitnessondernemer: ”Ik zie mijn levenswerk door mijn vingers glippen”
Uit een onderzoek dat NL Actief eind januari publiceerde blijkt hoezeer de sportscholen lijden onder de gedwongen sluiting. Het regent opzeggingen: het ledenaantal van de clubs is met gemiddeld twintig procent gedaald. De afname wordt niet goedgemaakt door de aanwas van nieuwe leden: anders dan een kapper of een restaurant, wint een sportschool een eenmaal verloren klant niet zomaar weer terug. Bij de brancheorganisatie zijn duizend locaties aangesloten. Bij de meeste van hen stroomt het water nu over de lippen. ”Ik zie mijn levenswerk door mijn vingers glippen. Ik begrijp het gewoon niet meer”, aldus een van de fitnessondernemers in de brandbrief.

Fitnessclub Fitnessclub