Arbeidsmigranten niet langer in woonwijken

20-03-2021

HOORNGIDS | In een eerder stadium hebben verschillende lokale politieke partijen vragen gesteld aan het college van B&W over het huisvesten van arbeidsmigranten in reguliere woonwijken in Hoorn. Deze fracties zijn dan ook verbaasd dat ondanks de grote krapte op de woningmarkt met lange wachtlijsten er opnieuw een vergunning is verleend voor huisvesting van arbeidsmigranten aan de Cypres 53. Een illegale situatie wordt op deze wijze simpelweg gelegaliseerd of op z’n zachtst gezegd gedoogd. De fracties begrijpen hier niets van en stellen opnieuw vragen aan het college van burgemeester en wethouders van Hoorn.

Het college geeft in haar beantwoording van de artikelvragen van twee weken geleden aan dat stoppen van het verlenen van vergunningen geen optie is omdat er dan het risico is van verschuiving richting de illegaliteit. Guido Breuker van Eénhoorn: ”Wat ons betreft trekken we de Beleidsnotitie Huisvesting Arbeidsmigranten per direct in, dan wel stellen we deze buiten werking. Vervolgens passen we de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) aan zodat er op deze vorm van illegaliteit hoge boetes komen.” 

Sancties
Volgens Guido Breuker bestaan er momenteel geen sancties voor gevallen waarbij de pandeigenaar vooraf geen vergunning heeft aangevraagd. Breuker: ”Ook dit moet worden opgenomen in de APV.  Daarnaast blijkt de minimale afstand van 50 meter onvoldoende waarborg te bieden voor een spreiding in de wijken. Het college zegt dat dit komt vanwege de concentratie van goedkopere woningen in bepaalde wijken. Daarmee valt een dergelijke wijk juist ten prooi aan de huisjesmelkers. Wat ons betreft dient hier gewoon te worden gehandhaafd en de afspraak met de bewoners te worden nagekomen.  Er is dan ook maar één oplossing: Verbieden en handhaven!” 

Halt aan de huisjesmelkers
Guido Breuker: ”Het moet echt stoppen dat huizen worden opgekocht door investeerders en huisjesmelkers om vervolgens duur te worden aangeboden aan de arbeidsmigranten. Wij willen dat hierop wordt gehandhaafd in plaats van gedoogd. De illegaliteit moet vervolgens hard worden aangepakt. Deze situatie is niet in het belang van de buurt, de leefbaarheid in de wijk, de woningzoekers én de arbeidsmigranten die woekerprijzen betalen voor een te kleine en kwalitatief ondermaatse behuizing.” 

De vragen zijn opgesteld namens
Eénhoorn - Guido Breuker 
VVD - Chris de Meij
HoornLokaal - Rene Assendelft
Christen Unie - Kees Maas
Fractie Tonnaer - Roger Tonnaer

Grutto Kersenboogerd Grutto Kersenboogerd