Raad wil maatregelen tegen illegale woningverhuur aan arbeidsmigranten

Digitale Gemeenteraadsvergadering 23 maart

HOORNGIDS | In een wilde motie wordt gevraagd het onmogelijk te maken dat veel goedkopere woningen door huisjesmelkers worden opgekocht om ze voor veel geld te verhuren aan groepjes arbeidsmigranten. Er wordt veel overlast ervaren door naaste buren. Er wordt nauwelijks gehandhaafd. Men is verbaasd dat in Hoorn achteraf toestemming wordt verleend door het gemeentebestuur om deze illegale verhuursituatie alsnog te legaliseren. Ook de woonsituatie voor de arbeidsmigranten is niet ideaal. 

Wethouder Arthur Helling voelt sympathie voor de gedachte achter de motie. Hij werkt aan een huisvestingsverordening waarin deze zaken kunnen worden aangepakt. In een aantal situaties, waarvoor vergunning is verleend gaat het wel goed. Eind mei hoopt hij de verordening met de raad te kunnen bespreken. Hij vraagt de motie aan te houden of in te trekken. Op dit moment zouden mensen die toestemming hebben om hier te werken op straat gegooid gaan worden. Hij noemt dat ook het bedrijfsleven bereid is om te werken aan een huisvestingsplan. In Westfriesland zouden daarmee 3000 woonplekken kunnen worden gerealiseerd.

Burgemeester Jan Nieuwenburg benadrukt dat hij de situatie zoals geschetst betreurt. Hij zegt dat klachten over overlast wel degelijk worden behandeld en dat de huiseigenaren worden aangesproken. In de nieuwe huisvestingsverordening zullen de geschetste problemen worden aangepakt.

Guido Breuker (Éénhoorn) wil benadrukken dat hij niet zit te wachten op een nieuwe huisvestingsverordening. De indieners van de motie (Éénhoorn, De Realistische Partij, Christen Unie, Hoorn Lokaal, Fractie Tonnaer, VVD, Sociaal Hoorn) willen een einde aan de praktijk van huisvesten van arbeidsmigranten in de woonwijken. Na een schorsing werd de motie door de indieners gehandhaafd. De stemming eindigde in het aannemen van de motie met 27 stemmen voor en 8 tegen.

Wethouder Helling Wethouder Helling