Geen woningen op bedrijventerrein Hoorn80

25-03-2021

HOORNGIDS | Vanwege de grote woningnood hebben D66 Hoorn en Fractie Tonnaer het college van B&W verzocht te kijken naar de mogelijkheid tot een geleidelijk en harmonisch transformatieproces van bedrijfspanden naar woonlocaties op bedrijventerrein Hoorn80. Gemeenteraadsleden Niek Heijne (D66) en Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer) zagen kansen om woningbouw te realiseren mede vanwege de verkoop van Deen Supermarkten. 

In de brief aan het college werd er tevens op gewezen dat het bedrijventerrein Hoorn 80 planologische gezien niet de juiste keus is geweest en noemen het een ’dislocatie’. De geleidelijke omvorming van bedrijfspanden tot woonlocaties op Hoorn 80 en daarover met ondernemers en ondernemersverenigingen gesprekken te starten is in de ogen van het college niet aan de orde. De beantwoording van het college spreekt voor zich. 


Geachte heren Tonnaer en Heijne,
Op 21 februari 2021 heeft u vragen gesteld over woningbouw op Hoorn80. Hieronder geven wij antwoord op uw vragen.
1. Bent u het met onze fracties eens dat de huidige woningnood in combinatie met de komende leegstand van bedrijfspanden op Hoorn 80 een unieke mogelijkheid bieden om te starten met het geleidelijk transformeren van Hoorn 80 tot een woonwijk?
Hoorn80 is een terrein met een netto-omvang van 54 ha bedrijventerrein, er zijn circa 190 bedrijven gevestigd en het biedt werkgelegenheid aan circa 2780 fte (Bron Toekomstbestendige bedrijventerrein, STEG 2020). Daarmee speelt het een belangrijke rol in de economische positie van Hoorn. Er zijn bedrijven gevestigd met een hoge milieucategorie en het terrein kenmerkt zich door de branches handel & logistiek en Industrie. Bedrijven dus met veel geluidoverlast en met veel en zwaar transport. Dit kan bijna niet gecombineerd worden met wonen. Ook kan dit een negatief effect hebben op gevestigde bedrijven, zij zullen gehinderd worden door klachten van bewoners en gevaarlijke situaties. Dit is een gevaar voor de werkgelegenheid en ons vestigingsklimaat, omdat bedrijven dan nog weinig gaan investeren in hun locatie en uiteindelijk verplaatsing overwegen.
Zoals bekend onderzoeken wij op dit moment de mogelijkheden van transformatie van het bedrijventerrein Gildenweg. Op basis van de recent verkregen inzichten (rapport Ecorys), het advies van de algemene raadscommissie d.d. 2 februari zal het college een aanvullend onderzoek instellen naar de mogelijkheden voor co-financieringsmogelijkheden door andere overheden bij de Gildenweg. Dit om meer zekerheid te verkrijgen of de haalbaarheid van een transformatieopgave op de korte of lange termijn gelet op onze financiële gemeentelijke positie haalbaar is. Dit alles zal ons in staat stellen om een scherper beeld te krijgen van eventuele transformatiemogelijkheden in tijd en geld en ons helpen de juiste stappen te zetten.
Dat neemt niet weg dat wij de ontwikkelingen op Hoorn80 ondertussen in de gaten houden, maar wel in de wetenschap dat een eventuele (geleidelijke) transformatie van Hoorn80 nog veel complexer is. Hoorn80 is ruim 3 keer zo groot en heeft veel meer kapitaalintensieve bedrijven in relatie tot de Gildenweg. In de afgelopen 5 a 10 jaar is er bovendien door bedrijven op Hoorn80 veel geïnvesteerd op het gebied van beeldkwaliteit en duurzaamheid, al dan niet met subsidie van de provincie. Daar komt bij dat de bedrijfspanden van Deen Supermarkten met name in het drukke middengebied van Hoorn80 liggen. Tevens heeft Deen Supermarkten ons laten weten dat hun onroerend goed op Hoorn80 voor de komende 5 jaar verhuurd is aan de overnamepartijen, waardoor een invulling in de vorm van woningen nu niet aan de orde is. Wij zullen met Deen Vastgoed in gesprek blijven over de toekomstige ontwikkelingen en mogelijkheden.
2. Eind jaren ’60 was de realisering van Hoorn 80 planologisch gezien de juiste keus. Nu is het bedrijventerrein in onze stad op een dislocatie gelegen. Deelt u onze mening dat de realisering van een nieuwe woonwijk op bedrijventerrein Hoorn 80 een betere planologische indeling van onze stad oplevert?
Met de kennis en ontwikkelingen van nu zouden we op deze locatie inderdaad geen bedrijventerrein hebben ontwikkeld en zou een woonwijk hier beter passend zijn.
3. Wilt u serieus de mogelijkheid onderzoeken van de geleidelijke omvorming van bedrijfspanden tot woonlocaties op Hoorn 80 en daarover met Deen Vastgoed, ondernemers van Hoorn 80 en ondernemersverenigingen gesprekken te starten?
Zoals uit ons antwoord op uw eerste vraag blijkt, is het geleidelijk omvormen van Hoorn80 tot een woonwijk (voorlopig) niet aan de orde. Wij concentreren ons - mede gelet op de beperkingen in capaciteit en middelen - voor nu op het dossier Gildenweg en de verdere ontwikkeling van Zevenhuis als ontwikkellocatie voor bestaande en nieuwe bedrijven die willen doorgroeien of verplaatsen. Dit om de werkgelegenheid op peil te houden en het aantal arbeidsplaatsen minimaal mee te laten groeien met de ontwikkeling van onze stad en Westfriese regio.

Deen Distributiecentrum Deen Distributiecentrum