Gevaarlijke palen onder Houten Hoofd verwijderd

25-03-2021

HOORNGIDS | Raadslid Aart Ruppert van de fractie ÉénHoorn heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over een gevaarlijke situatie rondom het Houten Hoofd. Er bleken zich onder het water van Hoorns meest bekende afmeerplek oude palen te bevinden. Deze palen veroorzaakten voor het aan het Houten Hoofd afgemeerde motorschip MS Clair de Lune een gevaarlijke situatie. Door het lage (winter)peil van het Markermeer kwam het schip onder water in aanraking met die palen en ging daardoor hellen. 
Door kordaat ingrijpen van de havenmeester is het motorschip MS Clair de Lune voor groter onheil behoed. De beantwoording van de vragen door het college van B&W is hieronder te lezen.

Geachte heer Ruppert,
U heeft vragen gesteld over palen rondom het Houten Hoofd. In deze brief leest u de antwoorden op uw vragen.
Vraag 1 Hoe kan het dat er rondom het Houten Hoofd zich palen in het water bevinden? Graag uitleg?
Antwoord
Hierover is geen zekerheid. Het onderzoek loopt nog. Mogelijk zijn de palen overblijfselen van de oude werf waarop het Hoofd in 2012 is herbouwd.
Vraag 2 Wie draagt verantwoordelijkheid voor de aanwezigheid van ‘onderwaterpalen’?
Antwoord
Hierover kan op dit moment geen uitsluitsel worden gegeven. De kwestie is aangemeld bij de verzekeringsmaatschappij en wordt onderzocht.
Vraag 3 Welke acties worden ondernomen naar de eigenaar van MS Clair de Lune en welke acties naar eventuele anderen?
Antwoord
Met de eigenaar van de MS Clair de Lune is door de havendienst, zoals u in uw introductie zelf ook aangeeft, kordaat gecommuniceerd vanaf het moment dat het probleem zich voordeed. De verzekeringsmaatschappij waarbij het schip in dekking is heeft de gemeente inmiddels aansprakelijk gesteld voor de mogelijke schade die door de situatie ontstaan kan zijn. Om te kunnen bepalen of en hoe groot eventuele schade is gaat het schip op de helling. Direct na het vrijkomen van het schip is het gehele Hoofd middels een duikinspectie gecontroleerd op de aanwezigheid van overige palen. Er is geconstateerd dat rondom het Hoofd nog 32 palen stonden. Deze zijn inmiddels ook verwijderd.
Vraag 4 In hoeverre kunnen kosten worden n verhaald en zo ja op wie?
Antwoord
Het kunnen verhalen van kosten is afhankelijk van meerdere factoren. De kwestie is in onderzoek bij de verzekering.

Houten Hoofd Houten Hoofd