Kern van hoogtevrees

Column van Sjaak Grosthuizen

De dorpskerk van Zwaag moet zichtbaar blijven, las ik in de krant en ik hoorde het Dick Bennis van het CDA bepleiten in de Hoornse politiek. Vereniging Oud Hoorn staat mede op de bres in de strijd tegen hoogbouw. Hoogbouw in Hoorn is een gevoelige kwestie voor een aantal mensen om verschillende redenen, die niet voor iedereen uit te leggen lijken.

De dorpskerk van Zwaag was me alle keren dat ik door of langs Zwaag ging nooit bijzonder opgevallen. Ik zag wel eens een kerktoren en heb tijdens het langsfietsen ook wel eens het volle zicht op het gebouw gehad. Toen ik echter vorige week in het kerkje moest zijn, was ik even kwijt in welke hoek ik het moest zoeken. Ik meende via de Krijterslaan er dichtbij te kunnen zijn, maar sloeg toen rechtsaf in plaats van naar links. Ter hoogte van De Strip wist ik weer zeker dat ik de verkeerde kant was afgeslagen en terugrijdend zag ik, toen ik voorbij de Krijterslaan reed, gelukkig het kerkje staan.

Ik heb een hele dag in de kerk doorgebracht om opnames te helpen maken en vond het een aardig gebouw dat zijn bestaan ruimschoots verdient en er nog voor lange tijd mag blijven staan. Het is het oudste stenen gebouw in Zwaag hoorde ik iemand eerbiedig fluisteren. Hoewel mijn activiteit daar die dag nogal profaan was voelde ik toch iets van het belangwekkende dat het gebouw voor veel mensen ook nu nog moet hebben.

De zorgelijke geluiden die ik de afgelopen dagen waarnam hadden niet te maken met het voortbestaan van het kerkje. Niemand kwam met bezwaren tegen het handhaven van het gebouw, omdat het een sta-in-de-weg zou zijn of een schip van bijleg. Misschien komt dat ooit nog eens. Het kerkje werd genoemd in verband met bouwplannen met de naam Rozenbuurt. Daar zijn woongebouwen gepland die naarmate ze verderaf liggen van de dorpskern steeds meer bouwlagen bevatten. Het raadslid Dick Bennis maakt hierom steeds stennis, rijm ik even goedkoop. Hij vindt dat men te allen tijde het kerkje moet kunnen blijven zien en dat kan niet van achter veel verdiepingen tellende woonkolossen.

Dat kon ik ook niet in de Krijterslaan, dacht ik meteen. Dat kunnen veel mensen in Zwaag niet. Zelfs niet wanneer er tussen hen en de kerk hun niet al te hoge tuinschuurtje staat. Ook Vereniging Oud Hoorn ziet iets hogere bouw niet zitten, omdat dit het monumentale dorpsgezicht zal aantasten. Sinds deze week begrijp ik ook dat men niet te snel moet zeggen dat er iets in Hoorn een monument is. Een raadslid heeft dat een paar jaar geleden over een tweetal huisjes langs het Keern geroepen en nu zitten de bewoners daar in de problemen.

De kerk mag wat mij betreft gezien worden als monument. Er is maar weinig fantasie nodig om dat direct te geloven. Je moet monumenten koesteren, maar hoe ver ga je daar in? Ik moest denken aan de Trinity Church die mevrouw Grosthuizen en ik ooit zagen in Boston. En zelfs meer aan de nog monumentalere Saint Patrick’s Cathedral in New York. Beide historische gebouwen zijn omringd door nog veel hogere wolkenkrabbers. Dat vonden wij heel bijzonder en wij waren makkelijk geneigd dit te zien als uit de toon vallend.

In Zwaag worden geen wolkenkrabbers gebouwd. Het bezwaar van Dick Bennis tegen een paar verdiepingen heeft hij al eerder geuit en ik meen bij elk gebouw dat meer dan drie woonlagen telt. Dick heeft last van hoogtevrees. Ook Vereniging Oud Hoorn heeft bij andere hoogbouwprojecten in Hoorn gepleit voor matiging, omdat het kostbare stadsbeeld zou worden aangetast. Zij zullen dat blijven doen, elke keer wanneer een te bouwen project de hoogte van een kerktoren zal benaderen of overschrijden. Laten we hen koesteren. Zij horen bij dorps en kleinstedelijk gedachtegoed. Oriëntatiepunten van vroeger. Je mag ze bij toeval af en toe tegenkomen.

Nu zijn er, ook in Hoorn, nieuwe oriëntatiepunten. Waar hang je nu uit? Oh, ik zit in de buurt van de Astronautenflats, de Skischans, de Toren van Hoorn, de Siriusflats, en straks ook bij de Rozenbuurt appartementen. Dat zijn allemaal de hoogtepunten van deze tijd. En er komen er gelukkig nog meer. We houden je op de hoogte!

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen leest zijn column Sjaak Grosthuizen leest zijn column